Католическа Църква

ПЪРВА СРЕЩА НА СЪВЕТА НА КАРДИНАЛИТЕ

Първата от поредицата от три срещи между папа Франциск и Съвета на кардиналите, който официално беше сформиран от Св. Отец на 28 септември 2013 г., се провежда днес, 1 октомври.


Съветът се състои от кардиналите Джузепе Бертело – президент на Гувернатурата на Ватикана; Франсиско Ксавиер Еразурис Оса – почетен архиепископ на Сантяго де Чили, Чили; Освалд Грасиас – архиепископ на Бомбай, Индия; Райнхард Маркс – архиепископ на Мюнхен и Фрайзинг, Германия; Лорен Монсенгво Пасиня – архиепископ на Киншаса, Демократична република Конго; Шон Патрик О’Мали – архиепископ на Бостън, САЩ; Джордж Пел – архиепископ на Сидни, Австралия; Оскар Андрес Родригес Марадияга – архиепископ на Тегусигалпа, който ще изпълнява функциите на координатор; Марчело Семераро – епископ на Албано, Италия, който ще изпълнява ролята на секретар.


На пресконференция във връзка със срещата, говорителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди прочете и Хирографа (папски декрет) за конституирането на новия съвет, подписан на 28 октомври 2013 г. от папа Франциск. В хирографа се отбелязва, че „сред предложенията, възникнали по време на Общата конгрегация на кардиналите непосредствено преди Конклава, беше и това за необходимостта от сформиране на малка група от членове на епископата, от различни части на света, с които Св. Отец да може да се съветва, индивидуално или колективно, по конкретни въпроси. ... По тази причини на 13 април 2013 г. обявих създаването на тази група. Сега, след размисъл, намирам за подходящо тази група, по силата на настоящия хирограф, да бъде иниституционализирана като „Съвет на кардиналите”, чиято задача ще бъде да ме подпомага в управлението на вселенската църква и да състави проект за промени в Апостолическата конституция Pastor bonus за Римската курия, като членовете на този съвет ще бъдат същите [като обявените на 13 април] и които ще се събират, на общ съвет или поотделно, за обсъждането на въпроси, които намирам за важни.”


Директорът на прес офиса на Ватикана отбеляза, че срещата ще обогати управлението на Църквата с нова структура на управлението, която се основава на консултациите. „Ключовата дума, с която може да бъде определен този начин на управление, е „съборност”, като този съвет ще обедини мненията в Църквата, която ще напредва съвместно с различните свои части в търсене на Божията воля чрез консултации и търпение”, отбеляза отец Ломбарди.


В дните преди официалното свикване на срещата, някои от кардиналите са провели неформални срещи, на които са подготвили днешната среща със Св. Отец. Съветът ще се събира сутрин и следобед през следващите три дни. Папа Франциск ще участва във всички срещи, с изключение на тази в сряда сутринта, когато се провежда седмичната Обща аудиенция. Отец Ломбарди уточни, че след края на срещите на съвета на кардиналите няма да бъде разпространявано съобщение до медиите, тъй като дискусиите се считат за частни.


По време на срещите, „папата ще направи въведение, а след това ще се вслуша в мненията на Съвета. Всеки едни от неговите членове ще има възможност да изкаже мнението си и да предложи своите материали, които да интегрира в общата панорама на обсъжданите въпроси. ... Преди тази среща членовете на съвета са си разменили 80 документа, които епископ Семераро, секретарят на съвета, е обобщил. През последните месеци членовете на съвета са провели и неофициални срещи помежду си или със Св. Отец”, завърши отец Ломбарди.

 

Източник: www.zenit.org