Католическа Църква

ВЪВ ВАТИКАНA ЩЕ СЕ ЧЕСТВАТ 50 ГОДИНИ ОТ ИЗДАВАНЕТО НА ЕНЦИКЛИКАТА PACEM IN TERRIS

На пресконференция в прес офиса на Ватикана, проведена на 26 септември 2013 г., беше представени инициативата за честване на 50-та годишнина от излизането на Енцикликата на папа Йоан ХХІІІ Pacem in Terris, публикувана на 11 април 1963 г. Тази енциклика, по думите на епископ Марио Тосо, представлява „истинска универсална рамка за размисъл и политическо планиране, доказателство за решимостта на Църквата и вярващите да се обърнат към социалните въпроси през следващите години”.


Освен от епископ Тосо - секретар на папския съвет за Справедливост и мир, инициативата за честване на Енцикликата беше представена от кардинал Питър Туксон и Виторио Алберти, съответно президент и служител в същата дикастерия. Годишнината от Енцикликата ще бъде отбелязана в дните от 2 до 4 октомври 2013 г.


Възпоминателните дни имат за цел да обсъдят съвременното значение и актуалност на съдържанието на Pacem in Terris с оглед на съвременната реалност и да подпомогнат приложението на нейното фундаментално учение в областта на правата на човека, общото благо и политиката. В тези области, отбеляза кардинал Туксон, „мирното съвместно съществуване на народите и нациите е поставено под въпрос. В енцикликата папа Йоан ХХІІІ предлага не просто теории за мира и войната, той се обръща към самия човек и неговото достойнство, като път за постигането на мир”.


Дискусиите през трите дни ще бъдат посветени на три основни въпроса. Първият е въпросът за ролята на политическите институции и глобалните политики в решаването на този тип проблеми, като е необходимо „да започнем с дискутиране на проблема за реформата на най-големите глобални институции – Обединените нации”. Други належащи въпроси възникват като следствие от феномена на глобализацията, които поставят в нов контекст въпросите за заплахата за сътрудничеството в рамките на международната общност, както и проблемите на заетостта или по-точно на безработицата, както и за защитата на човешките права”.


„Решихме, че е наложително след това да бъдат обсъдени въпросите ... за формите на международно сътрудничество в големите регионални политически институции – Европейския съвет, Африканския съюз, Арабската лига, Организацията на американските държави и организацията за Азиатско сътрудничество и диалог”, добави кардинал Туксон. Своят принос в дискусиите ще дадат експерти в тази област, както и представители на духовенството, които на 3 октомври ще представят институциите, които в рамките на Католическата църква обединяват националните епископски конференции на континентално равнище.”


Вторият въпрос ще бъде обсъден на 4 октомври и това е темата за новите граници на мира. „Приложението на Pacem in terries се основава на допускането, че днес ние живеем в свят, който се различава от този преди петдесет години – време, в което конфликтът, не винаги латентен, представляваше противостоене между двата големи  политически блока, ангажирани в Студената война. Затова и решихме дискусиите да бъдат посветени на идентифицирането на предизвикателствата, които днес представляват най-голяма опасност за опазването на мира – религиозната свобода и по-конкретно въпросът за преследването на християните по света; икономическата криза, която преди всичко останало е морална криза; острата нужда от образование, особено по отношение на масовите медии; конфликтите, които възникват отново и отново заради достъпа до ресурси; злоупотребата с биологическата наука, което причинява дълбоки рани на човешкото достойнство; проблемите на въоръжаването и сигурността.


Въпросът за образованието ще бъде обсъден от две гледни точки – от теоретична и практическа гледна точка, на което ще бъде посветен първият ден, 2 октомври. „На срещата ще присъстват около 60 ректори и лектори, представители на папски и католически университети от петте континента, които ще обсъдят задълбочено един от най-важните въпроси на нашето време – подготовката на новите поколения католици, ангажирани в политиката.” В отговор на тази нужда, представители на регионалните институции ще представят своя опит, като ще дискутират „възможните методи за постигане на общото благо на континентално равнище”.


В заключение кардиналът отбеляза, че в рамките на тридневното събитие ще бъде представено и книгата „Концепцията за мира”, създадена в резултат от сътрудничеството между известни изследователи в тази област..


Източник: Vatican Information service