Католическа Църква

ПАПА ФРАНЦИСК НАПРАВИ ПРОМЕНИ ВЪВ ВАТИКАНСКАТА КУРИЯ

На 21 септември 2013 г. Ватикан оповести някои промени в Римската курия, свързани с формирането от папа Франциск на нов екип на ватиканската администрация. Малко след като беше избран за папа Франциск оповести, че досегашните ръководители на отделните дикастерии запазват своите позиции posts donec aliter provideatur – до следващо решение.


1. Папата прие оставката от поста на Главен пенитенциарий на Кардинал Мануел Монтейро де Кастро поради навършване на пенсионна възраст. За негов наследник на същия пост е определен Кардинал Мауро Пиаченца, досега Префект на Конгрегацията за духовенството.
Апостолическия пенитенциарий е ватиканският трибунал, който има юрисдикция върху делата на „вътрешния форум” – отношенията между изповедника и покайващия се или между вярващия и неговия духовен наставник.


2. В Конгрегацията за доктрината на вярата своите постове запазват досегашният префект Архиепископ Герхард Лудвиг Мюлер и секретарят Архиепископ Луис Франциско Ладария Ферер. За нов помощник-секретар е назначен Архиепископ Йозеф Аугустин ди Ноя, досега вицепрезидент на Папския съвет „Ecclesia Dei”. Запазват постовете си и членовете и консултантите в Конгрегацията, като за нов консултант-епископ е назначен Джузепе Скиака, досега помощник-секретар на Върховния трибунал на папската сигнатура.


3. В Конгрегацията за евангелизация на народите постовете си запазват префектът кардинал Фернандо Филони и секретарят Архиепископ Савио Хон Тай-фай, а за нов помощник-секретар е назначен Архиепископ Протазе Ругамбва. Потвърдени бяха и членовете и консултантите на Конгрегацията.


4. В Конгрегацията за духовенството за нов префект е назначен Архиепископ Бениамино Стела, досега президент на Папската църковна академия. Запази поста си секретарят на Конгрегацията Архиепископ Селсо Морга Ирузубиета. За нов секретар за семинариите беше назначен Хорхе Карлос Патрон Уонг, досега епископ на Папланта, който се въздига в архиепископско достойнство.


5. В Администрацията на патримониума на Апостолическия престол за нов делегат беше назначен монсеньор Мауро Ривела от клира на Туринската архиепископия.


6. За нов папски легат в Германия беше назначен Архиепископ Никола Етерович, досега генерален секретар на Съвета на епископите. За нов Генерален секретар на съвета на епископите е назначен Архиепископ Лоренцо Балдисери, досега секретар на Конгрегацията на епископите. Малко след назначението си папа Франциск оповести желанието си да увеличи ролята на Съвета на епископите, с която задача очевидно ще бъде натоварен новият генерален секретар.


7. За папски легат в Сиера Леоне е определен Архиепископ Мирослав Адамчик, легат в Либерия и Гамбия.


8. За папски легат и президент в Папската църковна академия (академията, в която се обучават бъдещите ватикански дипломати) е определен Джианпиеро Глодер, ръководител на Службата за специални поръчения в държавния секретариат, който също се въздига в архиепископско достойнство.

 


Източник: www.news.va