Католическа Църква

ТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ В НИШ НА ГОДИШНИНАТА ОТ ЕДИКТ ЗА ТОЛЕРАНТНОСТ НА ИМПЕРАТОР СВ. КОНСТАНТИН ВЕЛИКИ

На 21.09.2013 в гр. Ниш се почете 1700 годишнина от Миланския едикт. В честванията взеха участие вярващи от целия Балкански полуостров – Словения, Хърватска, Сърбия, Черна Гора, Македония, България, Босна и Херцеговина, Албания и Италия.


Божествената литургия беше отслужена на стадиона в гр. Ниш, където беше възможно да се поберат повече от 3000 вярващи и над 150 свещеници и владици.


Архиепископът на Милано Анджело Скола, специален пратеник на папа Франциск, отслужи богослужението, в което отправи послание към вярващите да бъдат единни във вярата, въпреки различията помежду си. Да бъдат свободни в изповядването на християнката вяра, защото разпнатият на кръста Христос ни е направил най-големият подарък, дарил ни е свободата.


Кардиналът благослови присъстващите от името на папа Франциск и призова да се молят за мир и единство в света, имайки предвид сложната ситуация в Сирия и Близкия изток. Да се молим също за младите, в нашите общества, които нямат работа или трудно намират препитание, за болните и за хората в нужда.


Българската делегация наброяваше петдесетина души, от Северна България, както и от София, начело с Апостолическия екзарх монс. Христо Пройков.


На литургията присъстваха още президентът на Сърбия, Томислав Николич, кметът на гр. Ниш, представители на православната църква, еврейското и ислямското вероизповедание.


 

 

текст: Михаела Манолова

снимки: Александра Ичева