Католическа Църква

НАЦИОНАЛНА СРЕЩА НА КАТОЛИЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ В ГОДИНАТА НА ВЯРАТА

Град Раковски посрещна вярващи от цяла България за първата по рода си национална среща на католиците под надслов „Яки във вярата”.


 

Срещата започна на 06.09.2013 г. в църквата „Свети Архангел Михаил” в кв. Секирово в присъствието на папския нунций монс. Януариуш Болонек, където отец Румен, енорийски свещеник, приветства гостите с добре дошли и говори за мисията да следваме Христос и да практикуваме вярата си. Следващата част от програмата беше молитва в гробищния парк в Генерал Николаево за нашите покойни Пастири и верни, които са наши предшественици в живота и вярата.
 

 

Тържествената литургия за откриване на срещата беше отслужена в църквата „Пресвето Сърце Исусово” в Генерал Николаево от монс. Георги Йовчев в съслужение със свещеници от трите епархии.
 

 

В духовно-артистичната програма, предвидена да се реализира след литургията, беше представен развоя на католическата вяра в България от ХVІІ век до наши дни, в този аспект бе прожектиран и специално подготвен за целта документален филм. Представители на различни енории от трите диоцеза в България показаха с различни умения и изразни средства радостта си от това да са християни католици.
 

 

Важен момент от духовно-артистичната програма беше бдението пред пещерата на Дева Мария от Лурд, където всички се обединихме в молитва за мир в Сирия, утвърждавайки мира в собствените си сърца, защото, както казва Папа Франциск, мирът започва от всяко човешко сърце.
 

 

През нощта участниците в срещата бяха събрани около огромен пламтящ огън, който запали в сърцата им искрите на любовта, мира и доброто.
 

 

На следващия ден, 07.09.2013 г., кулминационна точка от срещата бе тържествената литургия, отслужена от монс. Георги Йовчев в присъствието на монс. Петко Христов и свещеници от всички епархии. Силен момент беше подновяването на кръщелните обещания, където всеки участник получи свещ с логото на годината на вярата.
 

 

Всички останаха изпълнени с божествената благодат на споделената вяра, молитва и общение, отнасяйки със себе си мисията да бъдат нови евангелизатори в света на днешните предизвикателства и противоречия.
 

 

Пожелаваме си зарядът на тази среща да даде своите плодове за утвърждаването ни във вярата и постоянство  в надеждата и любовта.


Източник: Енория „Пресвето Сърце Исусово” - Генерал Николаево