Католическа Църква

ПАПА ФРАНЦИСК НА МОЛИТВАТА АНГЕЛ ГОСПОДЕН: СЕДМИ СЕПТЕМВРИ ДА БЪДЕ ДЕН ЗА МОЛИТВА ЗА МИР В СИРИЯ

Папа Франциск призова идната събота, 7-ми септември, да се проведе, чрез пост и молитва, Световен ден за мир в Сирия и целия регион на Близкия Изток.

 

 

В изказването си тази неделя по време на традиционната молитва Ангел Господен с поклонниците на площад „Св. Петър“, папа Франциск каза: „Тази събота 7ми септември тук на площад Св. Петър, от 19.00 часа до полунощ ще се съберем всички заедно за молитва, в духа на покаянието, за да помолим Господа да ни дари този велик подарък (мирът) за обичания сирийски народ и за помирение на всички ситуации на конфиликт и насилие по целия свят.“ 

 

 

Светия отец покани всички христяни, които не са католици, както и не изповядващите христосовата вяра да се присъединят в молитвата за мир, всеки по своя начин. „Никога повче война!“ каза папа Франциск. „Искаме миролюбив свят“, „ Искаме да бъдем мъже и жени на мира“.

 

 


Папа Франциск остро осъди иползването на химически оръжия. „За нашите действия има божии съд, както и съд на историята, от който няма бягство.“ Той призова всички страни в конфликта да продължат преговорите и призова международната общност да предприеме конкретни стъпки за прекратяване на конфликтите, особенно този за войната в Сирия. „Човечеството иска да види жестове на мира и да чуе думи за надежда и мир“ каза папа Франциск.