Католическа Църква

АРХИЕПИСКОП ПИЕТРО ПАРОЛИН ЩЕ Е НОВИЯТ ДЪРЖАВЕН СЕКРЕТАР

Папа Франциск назначи за държавен секретар архиепископ Пиетро Паролин.

 

 

Сутринта в събота, на 31-ви август, папата оповестява публично, че е приел оставката на кардинал Тарчизио Бертоне - който заема поста от 15 септември 2006 – като желае той да запази неговите ангажименти до 15 октомври, когато архиепископ Паролин ще влезе във владение на новия си офис.

 

 

58 – годишен, роден в Скиавон, близо до Виченца в Италия на 17 юни 1955, архиепископ Паролин има богат опит в дипломатическата служба на Светия престол. През 1986 г. постъпва в папскато представителство в Нигерия и след това през 1989 г. в Мексико. От 1992 г. работи в Държавния секретариат, а през 2009 г. е изпратен за Венецуела като апостолически нунций.

 

 

" В този момент , в който назначаването ми като държавен секретар се оповестява публично ", каза той в изявление до Светия престол, "Аз желая да изразя дълбока благодарност и обич към Светия отец Франциск, за незаслуженото доверие, което ми оказва и да му потвърдя още веднъж своята готовност да работя с него и под негово ръководство за по-голяма слава на Бога, за благото на Светата Църква и за мира сред хората…"

 

 

"Чувствам особена благодат от тази покана", продължи той, "от тази поредна най-нова изненада на Бог в живота ми. Чувствам най-вече пълната тежест на отговорността, която ще дойде върху мен: тази покана поставя пред мен трудна и отговорна задача, пред която силите ми са слаби и способностите ми недобри. Поради тази причина се поверявам на Божието милосърдие, на Господ, от Когото нищо и никой не може да ме отдели, както и на молитвите на всички. Благодаря на онези, които са ме посрещали с разбиране и които от сега нататък ще ми приемат така, както и за помощта, която всеки би ми предложил в това ново начинание“.

 

 

"С трепет поставям себе си в тази нова служба на Евангелието, в Църквата и до папа Франциск, но също така и с доверие и спокойствие …“

 

 

„И , както се казва във Венецуела“, завършва посланието си сегашният Апостолически нунций във Каракас и бъдещ Държавен секретар на Светия престол, монс. Паролин, "Нека Бог ви благослови - ¡Que Dios Les bendiga!".

 

 

 

Източник: news.va