Католическа Църква

ПАПА ФРАНЦИСК СЕ СРЕЩНА С КРАЛЯ НА ЙОРДАНИЯ

Основна тема на разговорите бяха мира и стабилността в Близкия изток

 


На 29 август във Ватикана папа Франциск се срещна с краля и кралицата на Йордания, с които обсъди необходимостта от установяване на мир и стабилност в Близкия изток.

 

 

Макар и все още да не се е завърнал от своята ваканция, срещата на папа Франциск с краля на Йордания беше проведена заради нарастващото напрежение в региона на Близкия изток, особено в Сирия. Йордания, която има обща граница със Сирия, наскоро обяви отказа си да предостави на други държави своя територия за атака срещу раздираната от продължаващата втора година гражданска война, отнела живота на над 100 000 души.

 

 

След пристигането им на 29 август сутринта, папа Франциск приветства крал Абдула ІІ и неговата съпруга кралица Рания, като се обърна към краля на английски: „Добре дошли, Ваше величество”. В отговор крал Абдула приветства Светия Отец като каза: „Изпитвам дълбоко уважение към вашата работа и към дейността на Католическата църква”

 

 

Папа Франциск проведе лична среща с краля и кралицата, която продължи около 20 минути, а след това поздрави и другите седем участници от делегацията на Йордания. След срещата си с папата, крал Абдула, придружен от другите членове на делегацията, проведоха среща с държавния секретар кардинал Тарчизио Бертоне и със секретаря за външни отношения Архиепископ Доминик Мамберти.

 

 

След разговорите Ватиканът разпространи съобщение, в което се казва, че на срещите са били засегнати голям кръг от въпроси, между които и подновените наскоро преговори между палестинци и израелци, както и въпроса за Йерусалим.

 

 

Според прес-съобщението на Ватикана, на срещите е било отделено специално внимание на кризата в Сирия. На всички срещи е било повторено общото мнение, че „диалогът и преговорите между всички части на сирийското общество, подкрепен от международната общност, е единствената възможност за слагане на края на конфликта и за спиране на насилието, което всеки ден причинява загубата на толкова много човешки животи, особено сред беззащитното цивилно население.”
На срещите е била приветствана и активната дейност на крал Абдула в областта на междурелигиозния дилог, се казва също в съобщението.

 

 

През септември в Аман ще се проведе конференция, посветена на предизвикателствата пред християните във време на социалнополитическа криза. В съобщението на Ватикана се допълва, че на срещите е била дадена висока оценка на „положителният принос”, който християнските общности дават на местните общества, от които са неделима част.”

 

 

Източник: www.zenit.org