Католическа Църква

ПАПА ФАРНЦИСК: НЕ СБЛЪСЪКЪТ, А ДИАЛОГЪТ И РАЗГОВОРИТЕ МОГАТ ДА ДАДАТ РЕШЕНИЕ ЗА СИРИЯ

По време на неделната молитва „Ангел господен“ папа Франциск прикани поклонниците събрани на площад Свети Петър за нова по-искрена и силна молитва за мир в Сирия, където се срещат нови ветрове на войната като противовес на зловещите новини  вест идващи от страната.

 

"С голяма болка и тревога – заяви папата – продължавам  да следя ситуацията в Сирия". В страната след близо две и половина години гражданска война загинаха повече от 100 000 души, от които 7000 са деца. Повече от 4 милиона са бежанците и разселените лица, една пета от цялото население на Сирия.

 

"Увеличаването на насилието в междубратската война, с разпространението на кланета и зверства, които всички можахме да видим в ужасните новини на последните дни, ме кара отново настойчиво да настоявам да бъде спрян грохота на оръжията. Сблъсъкът няма да даде надежда за решаване на проблемите, а диалогът и способността за насрещни разговори".

 

"От дъното на сърцето си - продължи папата - бих искал да изразя близост чрез молитва и солидарността си с всички жертви на този конфликт, с всички онези, които страдат, особено децата и да призова да бъде запазена жива надеждата за мир".

 

"Обръщам се към международната общност, да бъде по-чувствителна към тази трагична ситуация и да положи всички усилия, за да помогне на обичния сирийски народ да намери решение извън войната, която сее само смърт и разрушения".

 

Накрая папата покани присъстващите да се молят заедно на Царицата на мира.