Католическа Църква

ПАПА ФРАНЦИСК НА НЕДЕЛНАТА МОЛИТВА „АНГЕЛ ГОСПОДЕН“: ВЯРАТА И НАСИЛИЕТО СА НЕСЪВМЕСТИМИ

Папа Франциск повтори вчера, в неделя, призива си за мир в продължаващата криза в Египет казвайки: "Ние продължаваме да се молим за мир в Египет заедно, като просим Царице на МИра, моли се за нас". Светият отец също си спомни за загиналите при ферибот катастрофата във Филипините тази седмица и се помоли за семействата в тяхната скръб.
 

 

Папата говори след молитвата Ангел Господен от папския апартамент над площад Свети Петър.
 

 

По време на обръщението си папа Франциск взе пример от неделното Евангелие.
Той обясни, че фразата съдържаща се в Посланието до евреите: "и с търпение нека тичаме на предлежащето пред нас поприще, като гледаме на Исуса начинателя и усъвършителя на вярата", е израз, който трябва да подчертаем особено в тази година на Вярата.
Папата заяви, че Исус е ключът към един любящ Бог, Който нe е само посредник на тази връзка между нас и нашия Отец в небесата.
 

 

Светият отец обърна вниманието си към друга фраза в литургията в неделя, което според него е необходимо да се обясни, за да не доведе до объркване или недоразумение.
 

 

Папа Франциск имаше предвид думите, които Исус отправя към учениците Си: "Мислите ли, че съм дошъл да дам мир на земята? Не, казвам ви, но по-скоро раздяла." (Лука 12:51).
"Но какво означава това?" запита папата и разтълкува, че "това означава, че вярата не е нещо, декоративно или украшение и че не е сред нас, за да украси живота ни си с малко“. "Не, вяра, каза папата Франциск, включва избора на Бог като център на живота за един човек, добавяйки, че Бог не е празен, той не е неутрален, Бог е любов“.
 

 

„Исус, продължи папа Франциск, не иска хората да се разделят един от друг, напротив, Исус е нашият мир. Той определя критерия: живей за себе си или живей за Бога“.
Така че, уточни папата, "словото на Евангелието не разрешава използването на сила за разпространение на вярата. Това е "точно обратното: истинската сила на християнина е силата на истинската и любов, която води до отказ от всякакво насилие". Вярата и насилието са несъвместими ".
В края на изказването си, Светият Отец отново подчерта, че вярата не е нещо, декоративно, а е сила на душата.

 

 

Източник: news.va