Католическа Църква

НА ПРАЗНИКА „УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО“ ПАПА ФРАНЦИСК НАПОМНЯ, ЧЕ МАРИЯ Е ВИНАГИ С НАС И НИ ПОДКРЕПЯ ОТ НЕБЕТО В НАЙ-ТРУДНИТЕ ИЗПИТАНИЯ

„Мария влезе в небесната слава, но тя винаги е с нас“ каза папа Франциск по време на проповедта си на литургията в Кастел Гандолфо за празника на Успение Богородично. Папата отслужи маса на площада пред Апостолическия дворец, препълнен с верни.


 

Малкият площад „Свобода“ в Кастел Гандолфо стана за един ден, както площад Свети Петър. Хиляди верни, сред които и групи китайци, мексиканци и аржентинци, се събраха рано сутринта пред Апостолическия дворец с двоен повод за празнуване: празника „Успение Богородично“ и среща с папа Франциск, след предишната му поява в Кастел Гандолфо на 14 юли. В началото на своята проповед, папата припомни образа на Девата описан в конституцията Lumen Gentium: „Мария блести на земята като знак на надежда и утеха за Божия народ по пътя му", като подчерта, че три са ключовите думи описващи този факт "борба, възкресение, надежда."
 

 

Папата отбеляза, че в книгата Откровение се споменава за "конфликта между жената и змията". Фигурата на жената представлява Църквата, която е от една страна славна и триумфираща, а от друга все още в затруднение". Това е образ на Църквата в историята, "постоянно привлича изпитанията и предизвикателствата на конфликта между Бог и лукавия". Тази борба, обаче не трябва да посрещаме сами. "Майката на Христос и на Църквата е винаги с нас. Винаги ходи с нас. Тя, разбира се, веднъж завинаги е влязла в небесната слава, но това не означава, че е далеч, напротив тя ни придружава и се бори с нас, поддържа християните в битки срещу силите на злото".

 

„Ето това е например молитвата с Мария, особено на Броеницата. Молитвата има това измерение на борба срещу лукавия и неговите съучастници".
 

 

После папата се фокусира върху възкресението, отбелязвайки, че "да бъдеш християнин означава да вярваш, че Христос наистина е възкръснал от мъртвите". Цялата ни вяра, добави той, "се основава на тази основна истина, че не е идея, а едно събитие.  И тайната на Успението на Пресвета Богородица е вписано във възкресението на Исус."Човешката природа взета от майката преминавана през смъртта на Сина. Исус влезе веднъж завинаги във вечния живот с с човешката си природа, взета от Мария, така и тя, която стриктно следва целия живот на Сина, Го следва и във вечния живот".
 

 

„Дори Мария, каза още папата, позна мъченичеството на кръста със сърцето си. Тя изживява в сърцето си мъченичеството което Исус приема на Кръста. Тя е напълно съединена с Него в смъртта и поради тази причина е получава дара на възкресението. Христос е първият плод на възкресението, а Мария е първият плод на изкупените, първият от тези, които принадлежат на Христос.  Нашата майка, но също така можем да кажем, че тя е наш представител, сестра ни, първата сред изкупените пристигнали в Рая".
По време на молитвата "Ангел Господен в Кастел Гандолфо, папата също така припомня 25-та годишнина от апостолическото писмо  Mulieris dignitatem на Блажения папа Йоан Павел II за достойнството и призванието на жените. Това е - каза той - документ, "пълен с идеи, които заслужават да бъдат предприети и развивани". В основата на всичко "е фигурата на Богородица.
 

 

Той добави, че песента на Мария, Величит, е "песента на надеждата, е песента на Божия народ в пътуването му през историята":
 

 

"Това е песента на много светци, известни и неизвестни, но добре познати на Бога, майки, бащи, катехизаторите, мисионери, свещеници, монахини, млади хора, дори деца, баби, дядовци са посрещали с тази песен борбата на живота я надежда смирена и скромна".
 

 

Тази песен "е особено силна, когато тялото на Христос днес страда" и Мария е там " в близост до тези общности, до тези братя в трудност, ходи с тях, страда с тях, и пее Magnificat/Величит на надеждата".

 

 

 

Накрая на службите за празника на Успение Богородично в Кастел Гандолфо, папата сподели, че следи с безпокойство на трагичните събития в Египет, където е, каза той "Идват за съжаление болезнено новини"и отправи молитва за мир:
  

"Искам да ви уверя в моите молитви за всички жертви и техните семейства, за ранените и тези, които страдат. Нека се молим заедно за мир, диалог и помирение в тази скъпа земя и в целия свят. Мария, царица на мира, моли се за нас. Нека всички се молимт: Мария, царица на мира, моли се за нас".

 

 

Източник: news.va