Католическа Църква

СЛЕД СВЕТОВНАТА МЛАДЕЖКА СРЕЩА В РИО 2013

Почти три милиона души от 150 държави се събраха на крайбрежната ивица Капокабана в Рио де Жанейро за заключителната Меса отслужена от папа Франциск на Световната младежка среща.

 

 

Папа Франциск обобщи дните от световната младежка среща изпълнени със срещи, катехизис, молитвени бдения, изповеди, евхаристични богослужения, танци и увеселения с думите: „Евангелието е за всички, а не за някои. Не е само за тези, които ни изглеждат близки, достъпни и симпатични. То е за всички. Не се страхувайте да носите Христос във всяка среда, дори до периферията на съществуването, дори до тези, които изглеждат далеч и безразлични. Господ търси всички и желае всички да опитат от топлината на Неговото милосърдие“  и в три думи обобщи посланието си до младежите католици: „Вървете, без страх, за да служите!“.

 

 

През дните на престоя си в Рио папа Франциск не подмина безмълвен младежите излезли да протестират срещу правителството по улиците на Рио и отправи към тях следните думи: „ Следя внимателно новините за многото младежи, които в много страни по света са излезли по улиците, за да изразят желанието си за едно по-справедливо и братско общество. Остава обаче въпросът откъде да се започне? Какви са критериите да се построи едно по-справедливо общество? Когато попитали майка Тереза  от Калкута, какво трябва да се промени в Църквата, тя отговорила: ти и аз!“.

 

 

Коментаторите на тази последна Световна младежка среща определиха в болшинството си папа Франциск като един все по-утвърждаваш се нов световен лидер. Папата не е човека призван да реформира Католическата църква, а нов световен лидер, който отправя политически и икономически послания валидни за всички. „Папата от периферията“, стана говорител на хората от крайните квартали и на безработните като поиска икономиката да  бъде достъпна за всички и да не изолира никакви категории хора. Призова политиците да посрещат протестите по площадите не със сила, а в дух на диалог. Призова политиците към още по-голяма отговорност, покани и за повече грижа към опазването на Амазония...

 

 

В заключение можем да отбележим, че на Световният ден на младежите в Рио, посланията не бяха само на папата към света и към младежите, а в голямата си част бяха двупосочни, на младежите към своите епископи и свещеници и към папата. 60 000 доброволци се погрижиха за посрещането и настаняването на пристигналите поклонници . Аниматори на срещите проведени на 25 езика бяха отново предимно младежите. От съществуването на социалните  мрежи, тази среща остави и най-големия досега флаш-моб организиран от младежите, с участието на епископите, свещениците, монасите и монахини...

 

 

Днешното послание на папата в Twitter гласи:

 

"Сега, младежи, трябва да продължим да живеем ден след ден, онова което изповядахме заедно на Световната младежка среща".

K.E.