Католическа Църква

ПОСЕЩЕНИЕТО НА ПАПАТА В СВЕТИЛИЩЕТО НА АПАРЕСИДА: „МНОГО ВАЖЕН МОМЕНТ”

На брифинг за журналистите, проведен в медийния център на Световния ден на младежта, директорът  на прес-офиса на Ватикана охарактеризира посещението на папа Франциск на светилището в Апаресида като „много важен момент”. Той напомни на присъстващите, че предшествениците на Светия Отец също са посещавали светилища, посветени на Дева Мария и в този смисъл посещението в Апаресида е продължение на почитта, отдавана традиционно от папите на Дева Мария.

 

„Посещението в Апаресида беше от голяма важност за папа Франциск, а и за Конференцията на епископите, които бяха там. Поклонническото пътуване до Апаресида също така беше начинът, чрез които папата се посвети на Световния ден на младежта.

 

Говорителят на Ватикана отбеляза, че отслужената там меса е била посетена от 200 000 души, които са били вътре и извън базиликата. Хиляди хора бяха подредени и по улиците, водещи към светилището. На служението присъстваха и икуменически делегации от православни и от мюсюлмански страни.

 

Отец Ломбарди обърна внимание и на радостта, с която много поклонници приеха думите на Св. Отец в края на неговото обръщение, когато той каза: „Ще се видим отново през 2017 г.”.

 

„Както знаете, тогава ще бъде отбелязана 300- годишнината от откриването на иконата на Мадоната на Апаресида. Всички се надяваме, че Св. Отец ще посети отново това място за годишнината.”

 

След месата, Св. Отец посети Семинарията Бом Йесус, където благослови статуята на св. Фрай Калвао, канонизиран за светец от почетния папа Бенедикт ХVІ през 2007 г. След това папата обядва със семинаристите и беше поздравен от различни групи, включително от група монахини, които бяха много развълнувани от срещата с папата и си направиха снимка с него. „Папата въобще не почива. Отдаде цялото си време на срещите с хората. Поразителна е енергията, с която той участва във всички тези срещи”, завърши говорителя на Ватикана.
 
 

 

Източник: www.zenit.org