Католическа Църква

ПАПА ФРАНЦИСК: ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯТА НА НАРКОТИЦИТЕ НЕ НАМАЛЯВА ЗАВИСИМОСТТА

След като посети светилището на Дева Мария в Апаресида, папа Франциск продължи програмата си в Бразилия по време на Световния ден на младежта, като посети още едно „светилище” – на хора, страдащи от зависимост от наркотици и алкохол. Болницата Св. Франциск Асизи, която папата посети в сряда следобед, разполага с 500 легла и се занимава с лечението на хора със сериозно алкохолна или наркотична зависимост. Болницата е създадена благодарение на усилията на един млад бразилец, Нелио Жоел Анхело Белоти, който искал да последва примера на св. Франциск.

 

Обръщането на бедняка от Асизи (св. Франциск) се случва в мига, в който той целува прокажения, което беше отбелязано и в обръщението в болницата на папа Франциск, като се позова и на наскоро издадената енциклика Lumen Fidei, където също обръща внимание на това събитие, чрез което отхвърленият и страдащ брат се превръща в посредник на  светлината за младия мъж от Асизи, който търси своето призвание и мисия за Църквата.

 

Нелио Жоел става свещеник през 1984 г., след като основава болницата заедно с няколко доброволеца, заедно с които може за се грижи за най-много седем страдащи – а двадесет години по-късно успехът на неговото дело е показателен за намесата на Разпнатия в подкрепа на хората, които носят кръста на страданието и болестта.

 

Както Бразилия така и светът, които страдат от безразличие и егоизъм, имат нужда от такива примери. Подобен е примерът и на младежите от „Земята на Вера Круз”, които са носители на надеждата за слабите.

 

Папа Франциск благослови новото отделение на болницата, изградено с помощта и на Италианската епископска конференция. В това отделение ще се лекуват младежи, зависими от химически субстанции и синтетични наркотици.

 

Папата се обърна по следния начин към пациентите и персонала на болницата:

 

„Всички ние имаме нужда да потърсим другия с обичните очи на Христос, да се научим да прегръщаме тези, които са в нужда, и да ги даряваме със своите чувства, близост и любов”, каза Франциск.

 

„Прегръдката обаче не е достатъчна. Трябва да подадем и ръка на тези, които са изпаднали в бездната на зависимостта, вероятно без дори да знаят как, и да им кажем: „Можеш да се вдигнеш, можеш отново да се изправиш, трудно е, но е възможно, ако го поискаш”, продължи той. Така папата прикани чувството за състрадание да се превърне в действие, което да е подобна на действията на добрия баща и учител, и се обърна към жертвите на токсичната зависимост. „Покажете, че можете да се изправите, това е нужното условие. Тогава ще откриете протегната ръка на тези, които искат да ви помогнат, но които не могат да ви вдигнат без да го поискате.”

 

След това папа Франциск похвали дейността на персонала, който помага на лекарите и оказва психологическата подкрепа на жертвите на зависимостта. Той се спря и на предложението, направено в различни страни по света: „Либерализирането на наркотици, обсъждано в много страни от Латинска Америка, няма да доведе до ограничаване на разпространението на зависимостта от химическата зависимост. Нужно е да се обърне по-голямо внимание на проблемите, които стоят в основата на тази употреба, като се вземат мерки за постигане на по-голяма справедливост, а младите хора се образоват в справедливи ценности и бъде изграден живот на общност, която да подкрепя тези, които изпитват трудност и им бъде дадена надежда за бъдещето.

 

С обичайната си любезност, папа Франциск намери добра дума за всеки, но същевременно твърдо осъди „търговците на смърт” – наркотрафикантите.

 

И накрая повтори: „Не позволявайте надеждата да ви бъде открадната”. И добави: „Нека не бъдем крадци на надеждата, нека бъдем нейни носители”.

 

 

Източник: www.zenit.org