Католическа Църква

ОТКРИВАНЕ НА СВЕТОВНИЯ ДЕН НА МЛАДЕЖТА

На 23 юли следобед повече от половин милион души взеха участие в месата по откриването на 28-ия Световен ден на младежта, отслужена от Архиепископа на Рио де Жанейро, монсеньор Орани Жоао Темпеста на плажа Копокабана. На смрачаване голямата сцена, доминирана от син кръст, беше осветена в цветовете на бразилския национален флаг. Присъстващите посрещнаха притихнали пристигането на Кръста и на иконата на Светата Дева на Световния ден на младежта, които бяха донесени от шествие от младежи от пет континента.

 

 

Преди месата всички присъстващи се помолиха за безработните младежи, за жертвите на пожара в нощен клуб в Бразилия, за децата, убити до църквата Ла Канделариа и за младата французойка, загинала в автобусен инцидент във Френска Гвиана по време на пътуването си за участие в Световния ден на младежта.

 

 

Съгласно традицията, папата не взе участие в церемонията по откриването на Световния ден на младежта, но директорът на прес-офиса на Ватикана отец Федерико Ломбарди потвърди, че папата внимателно е проследил събитието по телевизията и е бил впечатлен от него.

 

 

В своята проповед Архиепскоп Темпеста се обърна към темата на Световния ден на младежта:  „идете, научете всички народи”, като прикани младежите да се отдадат на мисионерство. „Тази седмица Рио е център на Църквата, той е нейното едновременно младо и жизнено сърце”, отбеляза той. „Вие дойдохте от целия свят, за да споделите вярата и радостта от това да бъдете ученици и мисионери на всички народи. Навсякъде се вижда ентусиазмът, озарил лицата на младежите, които искат да обединят свидетелството за автентичния християнски живот със социалното измерение на Евангелието. ...Призвани сме да бъдем носители на новия свят. Уверен съм, че точно това ще направите вие във вашите градове и страни. Светът се нуждае от младежи като вас”.

 

 

По отношение на програмата на папата през следващите дни, отец Ломбарди потвърди, че заради лошото време папата ще измине разстоянието до светилището на Апаресида със самолет, а не с хеликоптер, поне в по-голямата част от пътя. Той ще има и среща с  група млади аржентинци в катедралата на Рио де Жанейро.

 

 

Лошото време не позволи и на Държавния секретар Кардинал Тарчизио Бертоне да представи юбилейния медал за Световния ден на младежта в подножието на Христос Изкупителя в Корковадо, както беше планирано. Вместо това събитието се проведе в лятната резиденция на Архиепископа. На медала, отлят в бразилския монетен двор, са изобразени усмихнатия папа Франциск, кръстът на катедралата на Сан Себастиан в Рио де Жанейро и базиликата на Светата Дева на Апаресида. Кардинал Бертоне отбеляза: „Това изображение символизира близостта на папата до неговия народ и простотата на неговите жестове, с които покори света.”

 

 

Програмата предвижда също от 24 до 26 юли 250 епископи от пет континента да представят размислите си върху темата на Световния ден на младежта в три утринни беседи по вероучение, които ще бъдат посветени на следните теми: „Жажда за надежда, Жажда за Бог” (сряда, 24 юли), „Да бъдем ученици на Христа” (четвъртък, 25 юли) и „Иди, бъди мисионер: сега върви” (петък, 26 юли). Катехизаторските сесии ще се проведат на 300 различни места – от Копокабана и митрополитското седалище до фавели, църквите, физкултурни салони, спортни лагери и социални центрове. Мнозинството от сесиите ще бъдат изнесени на португалски (133), 50 ще бъдат на испански, 25 на английски, 15 на италиански и френски, 8 на немски и 5 на полски. Общо катехизисът ще бъде преподаван на 25 различни езици, включително арабски, хърватски, датски, словенски, чешки, и руски.

 

 

 

Снимки от Световния ден на младежта:

https://plus.google.com/photos/112046959220073600386/albums/5904074351159713697/5904075183097383218?banner=pwa&pid=5904075183097383218&oid=112046959220073600386 

 

Източник: Vatican Information Service