Католическа Църква

СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА НА СВЕТОВИНЯ ДЕН НА МЛАДЕЖТА

По време на Световния ден на младежта в Рио де Жанейро ще бъдат организирани разнообразни съпътстващи събития – концерти, изложби, театрални и танцови представления, филмови прожекции, посещения на забележителности. По данни на организационния комитет в Рио де Жанейро съпътстващата програма на младежкия фестивал през седмицата включва над 600 такива събития.

 

 

„Целта им е да привлекат вниманието на публиката, като предложат разнообразни и качествени артистични представления – като концерти, рисуване, скулптура, филми, чиято цел е да подпомогнат срещата с Бог”, отбелязва Густаво Рибейро, началник на отдел за съпътстващите събития в организационния комитет.

 

Като част от младежкия фестивал ще бъдат представени следните събития:

 

 

1. Изложби
На фестивала ще бъдат открити 45 изложби на различни места в града. Сред тях се открояват изложбите „Наследството на свещеното”, която представя повече от 100 експоната от ватиканските музеи и други големи италиански музеи, както и „Антонио Гауди – Дните на сътворението” и „Бразилските оратории – вяра и изкуство”.
„Изложбите са чудесно средство да възвестяване на Евангелието и за изразяване на духовната дълбочина”, смята Палома Ладо, испанска доброволка, която отговоря за изложбите.

 

 

2. Музика
В дните на Световния ден на младежта ще бъдат открити 19 сцени, на които своята музика ще представят 158 групи, които ще изнесат 362 концерта. По същото време ще протекат и три традиционни за Бразилия музикални фестивали. Допълнителни сцени ще бъдат открити в някои от кварталите на града. Сред групите има представители на Уганда, Обединените арабски емирства, Ямайка, Перу, Коста Рика, Малави, Аржентина, САЩ и Германия.
„Музиката е средство, чрез което младите хора имат възможност заедно да възпяват Исус Христос и Църквата”, казва Габриела Виана, бразилска доброволка, която отговоря за организацията на тези събития.

 

 

3. Религиозен туризъм
Религиозният туризъм се състои от три важни направления – излети сред природата, обиколка на църквите и туристически посещения. Обиколката на църквите включва посещението на 34 църкви в града. Поклонниците, които ще вземат участие в излетите, ще бъдат водени от скаути и те ще имат възможност да се насладят на някои забележителни природни гледки.
Колумбийската доброволка Паула Андреа Гарсия Гарсия, която отговоря за тяхната организация, отбелязва, че целта на тези събития е да „помогнат на поклонниците да открият съкровищата на Рио, да видят най-красивото в града, както и да почувстват най-важното – близостта на града до Бог”

 

 

4. Театър и танци
На фестивала свои представления ще изнесат 59 трупи, повече от които са подготвени специално за Световния ден на младежта. Сред тях има трупи от повече от 15 страни, сред които Бразилия, Франция, Италия, Гватемала, Венецуела, Англия.
Френската доброволка Одри Оливер, която отговоря за тяхната организация, казва, че „визуалните изкуства са фантастичен начин за установяването на контакти между младежите. Театърът, танцът, и музиката представляват емоционален начин за споделяне на вярата, за публична изповед на Евангелието, чрез представленията на трупи от целя свят”.

 

 

5. Кино
На фестивала ще бъдат организирани 200 филмови прожекции, ще има три международни премиери, три концерта с филмова музика и три специални срещи на групата „Кино + Вяра”, с участието на актьорите Дейвид Хенри (САЩ), Едуардо Верасатеги (Мексико) и архитект Боско Гутиерез. Ще бъдат представени и фестивали на късометражното кино, както и трейлърът към филма „Ной” с Ръсел Кроу в ролята на Ной.
„Програмата се надяваме да привлече интереса на поклонниците и на широката публика, които ще имат възможността да видят филми и концерти, да вземат участие във форуми и представления, чието послание се надяваме да ги докосне и да подпомогне тяхното пътуване във вярата”, казва Тереза Екобо, доброволка от Екваториална Гвинея, която отговаря за организацията на филмовата програма.
 
 

 

Младежкият фестивал е организиран с помощта на множество доброволци от различни страни.

 

 

 

Източник: www.zenit.org