Католическа Църква

НАПРЕГНАТА ПРОГРАМА ЗА АПОСТОЛИЧЕСКАТА ВИЗИТА В РИО ДЕ ЖАНЕЙРО

На 17 юли директорът на прес-офиса на Ватикана отец Федерико Ломбарди представи допълнителна информация за предстоящата апостолическа визита на папа Франциск в Рио де Жанейро за участие в 28-ия Световен ден на младежта. Отец Ломбарди обърна внимание, че папата ще остане в Бразилия цялата седмица и подчерта важността на това пътуване, „тъй като папата ще посети родния си континент, което носи допълнително чувство за очакване и присъствие”.

 


„Както знаем”, посочи отец Ломбарди, „решението първото пътуване в чужбина на новия папа Франциск да бъде в Латинска Америка беше взето не от него, а от неговият предшественик Бенедикт ХVІ, който потвърди присъствието на „папата” в Бразилия, с което беше спазена традицията папите да присъстват на Световните дни на младежта, въпреки че в този случай това няма да бъде папата, взел решение за участието. В този смисъл това пътуване на папа Франциск е израз на желанието му да приеме наследството, завещано му от Бенедикт ХVІ. Същото се случи и при последната смяна на папите – първото пътуване на Бенедикт ХVІ беше в неговата родина Германия, където той взе участие в Световния ден на младежта в Кьолн, решението за което беше взето от неговия предшественик Йоан Павел ІІ”.

 


„Присъствието на папата беше решено, но смяната на папата доведе до адаптиране на програмата, която стана по-наситена и беше обогатена с допълнителни събития. Първоначалният план за участие на папа Бенедикт предполагаше програмата да бъде по-лека, докато посещението на папа Франциск беше обогатено с нови събития, като поклонническото пътуване в Апресида, посещението във фавелите и болницата, срещата с Комитета на СЕLАМ. Някои елементи не бяха включени в първия проект на програмата за пътуването, предназначена за папа Бенедикт ХVІ. Папа Франциск утвърди същите дни на пътуването, определени и от папа Бенедикт - 22 до 29 юли. В новата програма е отделен един ден за поклонническото пътуване до Апресида, който в първоначални вариант беше определен за почивка.

 


Разбира се, Св. Отец беше поканен да посети Световния ден на младежта и от епископите, ангажирани с подготовката и организацията на Световния ден за младежта” поясни отец Ломбарди. Такива покани са били получени от Орани Темпести, Архиепископ на Рио де Жанейро и Кардинал Дамаскено Азис, президент на Националната епископска конференция на Бразилия, както и от президента на страната Дилма Русеф, която „посети Ватикана за встъпването в длъжност на новия папа и се срещна с папа Франциск в деня след неговия избор, като го покани да посети Бразилия. Папата потвърди желанието си да участва в Световния ден на младежта само няколко дни след като беше избран, което спомогна подготовката на визитата да бъде ускорено.”.

 


Източник: Vatican Information Service