Католическа Църква

БЪДЕЩЕТО НА ЕВРОПА: ГРАДОВЕ „ПРИЯТЕЛСКИ КЪМ РЕЛИГИИТЕ”

От 17 до 20 юли 2013 г. австрийският град Грац ще бъде домакин на международната и междурелигиозна конференция Com Unity Spirit, сред организаторите на която е и Афро-Азиатския институт, основан от Католическата църква през 1964 г. с цел да насърчава междурелигиозния и междукултурен диалог чрез изследователски проекти, научни срещи и международни конференции. Градът има силна традиция на участие в неговия живот на разнообразните религиозни общности, а през 1997 г. Грац бе домакин на Европейската икуменическа асамблея.

 

Конференцията представлява следваща стъпка в диалога между религиите, а целта му е да подготви послание, в което да очертае начините, по които религиозните общности да спомогнат за превръщането на градовете в по-привлекателни и открити към човешките ценности и как може да бъде насърчено съжителството между различните религии и култури, отворени и отнасящи се с уважение към свободата на всички хора.

 

Участие в конференцията ще вземат над 150 представители на различни религиозни общности, от епископ Андрей от Сръбската православна църква до почетния главен мюфтия на Босна и Херцеговина Мустафа Черич, от равин Михаел Йедвани, член на конференцията на Европейските равини, до писателя Карл Вайтшегер от диоцеза на Грац. Поканени за участие в конференцията са учени и експерти по междурелигиозен диалог, които ще дискутират и обменят мнения по различни въпроси, свързани не само с необходимостта от мирното съжителство на религиите, но също и с оглед на идеята, че днес Европа изживява изключително важен период с оглед нейното бъдеще, заради присъствието на толкова много религии и култури, които представляват важен ресурс за бъдещото развитие.

 

Програмата включва поредица от публични лекции и паралелни сесии, в които ще бъдат представени и дискутирани кратки текстове по въпроса за диалога между религиите. Първата сесия ще бъде посветена на въпроса за отношенията между политическата и духовната власт в светлината на християнски опит от времето на първите общности до днес. Паралелните сесии ще обсъждат въпроси, свързани с възможностите на различните религии да съжителстват мирно в градовете и ще бъдат фокусирани върху теми като: връзка между религия и духовност, причини за потенциалния конфликт между религиозните общности, социално-политическата роля и отговорност на религиите в съвременното общество, културните и артистични измерения на религиозните различия.

 


Източник: Vatican Information Service