Католическа Църква

ПЪРВАТА ЕНЦИКЛИКА НА ПАПА ФРАНЦИСК ЩЕ БЪДЕ ПУБЛИКУВАНА НА 5 ЮЛИ 2013 Г.

Първата енциклика на папа Франциск Lumen Fidei (Светлина на вярата) ще бъде публикувана в петък, 5 юли. Тя ще бъде представена на пресконференция в Прес офиса на Ватикана от кардинал Марк Уйлет, префект на Конгрегацията за епископите, Архиепископ Герхард Лудвиг Мюлер, префект на Конгрегацията за доктрината на вярата, и архиепископ Рино Фисикела, президент на Папския съвет за насърчаване на новата евангелизация.

 


По-рано този месец, папа Франциск съобщи за завършването на Енцикликата по повод Годината на вярата по време на среща с членовете на тринадесетата сесия на Генералния секретариат на Синода на епископите. Папата тогава обясни, че енцикликата е писана „на четири ръце”, като първоначалният проект на енцикликата, посветена на няколко въпроса на вярата, е бил подготвен от папа Бенедикт ХVІ.

 


Сред въпросите, които се обсъждат в енцикликата, са природата на църковната колегиалност и синодалната структура в служба на универсалната мисия на Църквата в сътрудничество с Петровото служение, както и кризата в семейството, грижата за сътворения свят и възстановяването на пълноценното разбиране за човека.

 


„Това е един много силен документ”, каза папа Франциск на 13 юни. „По-голямата част от работата беше свършена от него (Бенедикт ХVІ).”

 


Папа Франциск също така разкри, че той ще продължи да работи и над насърченията върху евангелизацията, които се позовават на проведения миналата година Синод на епископите за Новата евангелизация на предаване на вярата.

 


„Почувствах, че Годината на вярата може да завърши, без да сме подготвили добър документ, който да ни бъде от полза”, обясни папата. „Това ме накара да се замисля върху подготовката на тълкувания върху евангелизацията, във връзка с решението на Синода. Този документ може да бъде приет и от Синода, но в много по-широка рамка. Идеята ми хареса и ще последвам този път. Вече написах нещо, а през август, когато ще бъде по-свободен, ще го завърша.

 

 

Източник: www.zenit.org