Католическа Църква

ИЗВЕСТЯВАНЕТО НА НАДЕЖДАТА ДНЕС - ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ЕВРОПА НА УТРЕШНИЯ ДЕН

Десет години след публикуването на апостолското наставление "Църквата в Европа" оператори на социални комуникации на европейските епископски конференции обсъдиха въпроси за предизвикателствата пред мисионерската дейност на Църквата в Европа днес. Годишната среща на говорителите и ангажираните в работата с медиите на Католическите църкви, се проведе от 12 юни до 15 юни в Букурещ, организирана от CCEE по покана на румънската столица и председателя на Епископската конференция на Румъния архиепископ Йоан Робу.

 

Исус Христос, който живее в Своята църква е източник на надежда за Европа. Днес, повече от всякога, посланието на надежда в апостолското наставление изглежда пророческо и достъпно за Европа. Нашия континент, всъщност, сякаш минава през период на объркване и затъмняване на надеждата. В тази фаза на криза, много хора се чувстват объркани и разочаровани от институциите и са загубили отправните точки, които досега са поддържали нашите общества на Стария континент. В Европа на 2013 г. изглежда се преминава през повече от една вълна на несигурност, както и от желанието за по-добро бъдеще. Тази криза, обаче, не е само икономическа, но и културна, антропологична, етична и духовна…  това е възможност за Европа да се отърве от практическия агностицизъм и религиозното безразличие и да вземе решения за собственото си бъдеще като посрещне отново посланието на Исус Христос (вж. Ecclesia в Europa, 2).

 

Основно предизвикателство следователно е да се разбере кой е европееца на 2013 г.. Как може Католическата църква да го съпътства, да му помогне посланието на Евангелието да бъде интегрирано в ежедневния опит и да го представи с нови думи и модерни инструменти, както и по отношение на комуникацията, да преоткрием личността на Исус и добродетелите в Евангелието.

 


Европа на 2013 г.
Заедно с някои експерти като проф. Andrea Pin, изследовател и професор по конституционно право в Университета на Падуа ( Италия), монс. Piotr Mazurkiewicz, служител на Папския съвет за семейството и проф. Manfred Spieker с катедра по обществени науки в университета в Оснабрюк (Германия) участниците обсъдиха промените в Европа днес.

 

През последните години няколко фактора свидетелстват за промените, настъпващи в контекста на политиката, икономиката и правото. Свидетели сме на размножаването на правата. Така наречените "нови права" - индивидуални права - които са резултат на обществото, в което цари индивидуализъм, където всичко е възможно само да се направи законно, според закона. Същите тези нови права, като че ли са развивани успоредно с разширяването на логиката на икономиката в нашето общество. Всъщност, сегашната икономическа криза и нейните отговори ясно показват колко често икономиката се превръща в еталон за стандарти и определя рамките на демокрацията.

 


Теория на пола , евтаназията и културата на смъртта
По време на срещата бяха анализирани някои наболели въпроси като отношението към пола, евтаназията и езика на културата на смъртта. Особено важно е да се отбележи колко често днес се използва език вдъхновен от правото на репродуктивно здраве, за да се оправдае аборта или правото на самоопределение или смърт, за да се оправдае после активната евтаназия и да се утвърди на практика, културата на смъртта.
Бяха анализирани, от гледна точка на комуникацията, някои инициативи свързани с тези теми, като кампанията на епископската конференция на Англия в опозиция на брака на лица от един и същи пол. Картината, която се очертава, ясно свидетелства за "разделението", което възникна в някои европейски страни между представителната демокрация (избраните) и демокрацията на участието (хората, които не се чувстват представени), което показва как по тези въпроси обществения дебат е изключително необходим и в същото време поставя нови предизвикателства пред църквата.

 

 

 

News.va и PopeApp
По време на срещата, д-р Thaddeus Jones от Папския съвет за социалните комуникации (Ватикана) представи много от дейностите на Папския съвет, особено в областта на новите медии (PopeApp Pontifex Twitter акаунт и пр. ...) както и обединението на различните инструменти за комуникация на Светия престол в многоезичен портал www.news.va


 

Румъния
Страната, мост между Изтока и Запада, представлява специфична и много сложна реалност, в която живеят, не без напрежение, различни християнски деноминации (католици, православни и протестанти) и езикови малцинства (унгарски и немски език). През последните години, католическите епархии са инвестирали усилия и средства за по-добрата комуникация, благодарение на новите средства за социални комуникации и Интернет. Почти всяка епархия е оборудвана с печатница и уеб сайт.
В Конференцията на епископите от Румъния членуват епископите от латински и византийски католически обред.
 

 

Подготвя се беатификацията (на 31 август) на Владимир Гика († 1954 г.), свещеник и интелектуалец, който умира с мъченическата смърт по време на комунистическия режим. Свидетелството на мъчениците, на тези мъже и жени, позволи на Църквата да оцелее по време на тоталитарния режим.

 

 

Срещата приключи с открита дискусия по някои особено важни събития в живота на Църквата през последните месеци (Vatileaks, оставката на Папа Бенедикт XVI и избирането на папа Francis) и представяне на дейността на COMECE и CCEE.