Католическа Църква

ПИСМО НА Н.ВПР. АРХИЕПИСКОП ФРАНЧЕСКО КАПОВИЛА ПО ПОВОД ЧЕСТВАНИЯТА ПОСВЕТЕНИ НА 50-ТА ГОДИШНИНА ОТ КОНЧИНАТА НА ПАПА ЙОАН XXIII

До почитаемия брат епископ Христо Пройков


 

Почитаеми братe епископ Христо Пройков, обични братя и сестри на Католическата екзархия в София, последователи на Исус Христос, вярващи в Бог създател и законодател: от все сърце се присъединявам към честванията на 50-та годишнината от кончината на Йоан XXIII, организирани в Българската Академия на науките.

 

Обичам България. Целувам земята й. Почитам героите и светците й. Имам голямо доверие в нейния човешки, религиозен, културен и социален напредък. По следите на  Йоан XXIII, неговия пети наследник папа Франциск, живее, евангелизира и насърчава всички нас да бъдем широко скроени, да обръщаме поглед към бъдещето, да се стремим към високи цели.

 

Братя и сестри от България, прося от Бог за вас и за целия свят дара на истината и справедливостта, добротата и свободата.

 

Насърчени от вашия папа Йоан ХХIII живейте с доверие, смелост и любов.

 

Църквата винаги възпява Господа. Нейният глас е изповед на вярата, преданост изпълнена с авторитет, и заедно с това носи радост,от която се ражда свободата. Тя призовава човешките същества да се откъснат от сегашните обстоятелства и да издигнат високо разума и сърцето си към Твореца. Всичко онова, което Църквата върши има тази цел, било благородният блясък на учението й, било хармонията на законите й, дори сладостта на заупокойната служба. Да не се страхуваме: сегашните трудности няма да могат да прекъснат тази песен”.
Йоан XXIII, 6. ноември 1961 г.

 

Почитаеми брате, поздравявам Ви сърдечно и с дълбоко уважение.

 


С обич и благослов,

 

+ Лорис Франческо Каповила