Католическа Църква

ПАПА ФРАНЦИСК: „ЦЪРКВАТА НЕ Е НЕПРАВИТЕЛСТВЕНА ОРГАНИЗАЦИЯ”

Папата акцентира върху необходимостта от бедност и прослава при възвестяването на Евангелието

 

В проповедта си на сутрешната меса, отслужена на 11 юни 2013 г., папа Франциск отбеляза пред вярващите, че бедността и прославата на Бог са „двата основни знака на евангелската и мисионерска Църква”. По този начин Св. Отец повтори пред вярващите призивът си, направен веднага след избора му за папа, като предупреди, че богатата църква може да се превърне в „неправителствена организация”.

 

Папата изложи своите размисли върху Евангелския текст за този ден, в който се описват наставленията на Христос към апостолите как да възвестяват Царството Божие. Призивът на Исус те да възвестяват Евангелието без да имат ни злато, ни сребро, отбеляза папата, означава, че Исус призовава Евангелието да бъде възвестено „с простота”. Тази простота, продължи папата, „дава сила на Словото Божие, защото ако апостолите не се чувстваха уверени в Словото Божие, вероятно те биха направили нещо друго”.

 

Размишлявайки върху заповедта на Христос към апостолите да раздават даром това, което даром са получили, папа Франциск постави акцент и върху необходимостта Евангелието да бъде възвестявано като благодат и обърна внимание, че „ако благодатта отсъства, Евангелието няма да бъде действено”.

 

„Евангелската проповед става действена благодарение на безкористността и чудото на спасението, на готовността да предам даром това, което даром съм получил”, каза папата.

 

„В началото те са били такива. Св. Петър не е имал банкова сметка, а когато трябва да плаща данъците, Господ го изпраща да хване в морето рибата, в устата на която намира монетата, с която да плати. Филип, когато среща финансовия министър на кралица Кандакия, не си помисля: „О, Господи, нека създадем организация в подкрепа на Евангелието.... Не! Той не сключва такава сделка – той само проповядва, кръщава и си тръгва”.

 

Св. Отец също предупреди, че при възвестяването на Царството Божие „като свободен дар”, съществува изкушението да потърсим подкрепата на някаква сила или власт за проповядване на Евангелието. Това изкушение предизвиква объркване, защото така „възвестяването се превръща в прозелитизъм”.

 

„Църквата не расте по пътя на прозелитизма, а чрез привличането на хората към нея. А тази привлекателност се дължи на тези, които свободно възвестяват безкористността на спасението”, отбеляза папата.

 

„Всичко е благодат. Всичко. Кои са знаците, които свидетелстват за тази безкористност в живота на апостолите? Те са много, но аз ще подчертая само две от тях: на първо място това е бедността. Възвестяването на Евангелието трябва да става по пътя на бедността. Чрез свидетелството за тази бедност: нямам богатство, богатството ми се състои в дара, който съм получил, в Бог, богатството ни се състои в тази безкористност! Бедността ни предпазва от това да станем мениджъри или предприемачи”.

 

Църквата, продължи той, трябва да върши своите дейности със сърцето на бедните, а не със сърцето на инвестиционните банкери. „Църквата не е неправителствена организация”, възкликна Св. Отец.

 

Папата отбеляза, че другият знак за живот в безкористност е прославата, тъй като прославата на Бог по същество е една безкористна молитва. „Това са двата знака за свидетелството на апостола, които живее безкористно – бедността и способността за прослава на Бог”.

 

„А когато апостолите искат да изградят богата Църква и Църква без безкористност в прославата, Църквата остарява, тя се превръща в неправителствена организация, лишена от живот. Молим днес Бог да ни дари с тази щедрост: „даром получихте, даром давайте. Приемайки тази безкористност, този Божи дар, нека се отдадем на проповедта на Евангелието”.

 


Източник: www.zenit.org