Католическа Църква

ПАПА ФРАНЦИСК КЪМ ПАПСКАТА ЦЪРКОВНА АКАДЕМИЯ: „КАРИЕРИЗМЪТ Е БОЛЕСТ”

Кариеризмът, амбицията и липсата на духовен живот – това са проблемите, които папа Франциск изтъкна пред бъдещите дипломати като препятствие пред постигането на вътрешна свобода, която им е нужна в тяхната дейност. На 6 юни 2013 г. Св. Отец произнесе слово пред студентите от Папската църковна академия, която обучава свещеници за работа в дипломатическите мисии и в Държавния секретариат на Ватикана.

 

Св. Отец започна изложението си, като припомни на студентите, че подобно на всички други свещенически служения, папската дипломатическа служба изисква „голяма вътрешна свобода”. Вътрешната свобода, каза той, означава да бъдем свободни от личните си проекти, от мисълта за това как да планираме собственото си бъдеще.

 

„Това означава да се освободим дори от културата и начина на мислене, с които сме израснали – това не означава да забравим този начин на мислене, още по-малко да го отречем, а да се отворим към начина на мислене на различни култури и с готовност да се срещаме с хора от целия свят, които са далеч от нашия начин на мислене”, обясни папата.
 
 

Амбициите и личните цели, продължи той, могат само да навредят на Църквата, тъй като те ви отклоняват от мисията, с която сте натоварени – „да носите добро в името на Евангелието”.

 

„Кариеризмът е болест! Заразна болест!”, възкликна папата. „Моля ви, без кариеризъм”. Папа Франциск призова свещениците от Папската църковна академия да интегрират визията си за Църквата „в хоризонта на Петър” и с неговата мисия да бъдат „в служба на общението и единството на Христовото паство”, особено по места, където нуждите на хората и на Църквата често са пренебрегвани.

 

Св. Отец акцентира върху това, че студентите се подготвят за служение, а не за професия, обясни необходимостта от пренебрегването на собствената воля и амбиции, за да успеят те да посветят своя живот „на служението и Божията любов”.

 

 

НЕОБХОДИМОСТ ОТ ДУХОВЕН ЖИВОТ

 

Папа Франциск също обясни на бъдещите дипломати, че те трябва да полагат грижа за своя духовен живот, като им каза, че без молитва „няма вътрешна свобода”.

 

„Можете да получите голямо съкровище, ако приобщите своята свещеническа духовност към Христос, ако култивирате живот в молитва и използвате всекидневната си дейност за вашето осветяване”, отбеляза папата.

 

Давайки за пример блажения Йоан ХХІІІ, който също е работил в дипломатическия корпус на Св. Престол преди да стане патриарх на Венеция, Св. Отец отбеляза, че „добрият папа” е полагал големи грижи за опазването на душата си по време на своето служение.

 

Папата припомни и думите на своя предшественик Йоан ХХІІІ, споделени в неговата автобиография „Дневник на душата”: „Колкото по-зрял ставам с годините, толкова повече разбирам, че сигурният път към собственото ми освещаване и гаранция за успеха на служението ми на Св. Престол е постоянния стремеж всички принципи, изказвания, позиции и дела да бъдат сведени до най-голямата възможна простота и тишина; всички ненужни неща да бъдат изхвърлени от моето лозе”.

 

Св. Отец предупреди свещениците от опасността да се впуснат в това, което той описа като „духовен секуларизъм”, който може да ги превърне в „посмешище”.

 

„Когато в една нунциатура има секретар или нунций, който не следва пътя на светостта, а се впуска в разнообразни форми на светски живот и духовен секуларизъм, той става за посмешище и всички му се присмиват!”, отбеляза папата. „Моля ви, не ставайте смешни: или бъдете светии или се върнете като пастири в епархиите, но не изглеждайте смешни в дипломатическата служба и в дипломатическия живот, който крие опасността да станете секуларни във вашата духовност”.

 

Папа Франциск завърши обръщението си като призова студентите в Папската църковна академия да „служат на Св. Престол със същия дух, с който е служил блаженият папа Йоан ХХІІІ”.

 


Източник: www.zenit.org