Католическа Църква

50 ГОДИНИ ОТ СМЪРТТА НА ПАПА ЙОАН ХХІІІ

На 3 юни се навършват 50 години от смъртта на папа Йоан ХХІІІ - Анджело Джузепе Ронкали, известен също като „Добрият папа”. Той умира на 3 юни 1963 г., след петгодишен понтификат, през който поставя началото на исторически реформи в Църквата.

 

Неговият избор, станал след тридневен конклав, остава впечатлението, че той ще бъде един преходен папа. Той обаче „знаеше как да подмлади Църквата и как да поднови диалога с модерния свят”, отбелязва папа Йоан Павел ІІ, който обяви Йоан ХХІІІ за блажен през септември 2000 г.

 

Самият Йоан ХХІІІ не доживява да види голяма част от резултатите от реформите, които сам той инициира, но те успяват дълбоко да променят Католическата църква. Като папа той се бори за мира по света, свидетелство за което е и неговата енциклика от 1963 г. „Pacem in Terris” (Мир на света). Той поставя началото на истинска революция в Църквата като инициира свикването на Втория Ватикански събор, поставил си за цел да модернизира и доразвие църковните институции и да реформира богослуженията, които оттогава се отслужват на модерните езици, а не на латински.

 

Дори половин век по-късно петте години на неговия понтификат продължават да се помнят, тъй като, по неговите думи, тогава „бяха отворени вратите и прозорците на Църквата, за да влезе свеж въздух”. Тези думи бяха припомнени отново по време на избора на кардинал Берголио като папа Франциск, често описван от международната преса като „новия Ронкали”.

 

На 3 юни 2013 г., по повод годишнината от смъртта на папа Йоан ХХІІІ, папа Франциск прие в базиликата „Св. Петър” 2000 поклонници от родната провинция на добрия папа – Бергамо, Италия. По този начин те ще се поклонят пред паметта на Йоан ХХІІІ, спечелил обичта и високата оценка на вярващите, благодарение н неговата щедрост, загриженост и простота.

 

В България, тази година, се провеждат редица събития в памет на „добрия папа Йоан ХХІІІ”:
- днес (5 юни) от 10.00 ч. в аулата на Българската академия на науките, Италианският културен институт съвместно с Католическата екзархия представят научен исторически форум посветен на папа Ронкали.
- на 11 юни същите организатори ще представят във Военния клуб в София концерт-рецитал с текстове от размишления и писма на Монс. Ронкали от периода му в България. Изпълнители са двама наследници на рода, с името Ронкали, а рецитала е под надслов „Ронкали чете Ронкали.
- през месец октомври Апостолическата нунциатура в София, организира научен форум с гости от Ватикана, посветен н аисторическия принос на папа Йоан ХХІІІ в развитието на Католическата църква и взаимоотношенията и със съвременния свят.

 


Източник: Vatican Information Service и Епископската конференция на Католическата църква в България