Католическа Църква

ЦЯЛАТА ЦЪРКВА СЕ ОБЕДИНИ В ЕВХАРИЙСТИЙНОТО ОБОЖАВАНЕ, ОТСЛУЖЕНО ОТ ПАПА ФРАНЦИСК В БАЗИЛИКАТА „СВ. ПЕТЪР”

По повод празника „Тяло Христово”, на 2 юни 2013 г., в 17 часа следобед в базиликата „Св. Петър” Св. Отец отслужи Евхаристийно преклонение, като част от събитията в рамките на Годината на вярата, чиято цел е да призове към духовно обединение вярващите от всички диоцези по света.

 

Това беше историческо събитие. За пръв път в историята на Църквата всички катедрали по света синхронизираха времето си с Рим и в продължение на един час бяха в общение с папата по време на Евхаристийното преклонение, отслужено под надслов „Един Господ, една вяра”. В инициативата взеха участие не само катедралите по света, но и енориите, религиозните конгрегации, основно манастирите, както и мирски асоциации от целия свят.

 

Хорът на Сикстинската капела придружи папа Франциск в централния кораб на „Св. Петър”, където той отправи своите молитви. Първата му молитва беше посветена на „Църквата, разпростряла се по целия свят и обединена в обожаването на пресветата Евхаристия като символ на нейното единството. Моля се Господ да я направи още по-смирена към Неговото слово, за да може тя да застане пред света още по-красива, без петна и недостатъци, а свята и безупречна. Моля се чрез нейното вярно възвестяване спасителното Слово да продължи да бъде носител на милостта и чрез увеличаването на любовта да накара болката и страданието да отстъпят пред радостта и спокойствието”.

 

Втората молитва на папа Франциск беше посветена на „Всички хора по света, които продължават да страдат от робство или да бъдат жертви на война, трафик на хора, наркотици или които са превръщани в робска работна ръка. Както и на децата и жените, страдащи от някакво насилие. Нека виковете им за помощ да бъдат чути от бдителната Църква, за да може тя, вгледана в разпнатия Христос, да не забрави братята и сестрите, страдащи от насилие. Също така се моля за всички, които живеят в тежко икономическо положение, най-вече за безработните, възрастните, мигрантите, бездомните, затворниците и за всички отхвърлени от обществото. Нека молитвата на Църквата, насочена към тях, да им донесе утеха и подкрепи тяхната надежда, както и сила и смелост да защитят човешкото достойнство.”

 


  
Източник: Vatican Information Service