Католическа Църква

ПАПА ФРАНЦИСК КАНОНИЗИРА НОВИ СВЕТЦИ

На месата на седмата неделя след Възкресение папа Франциск обяви канонизацията на 800 мъченици от италианския град Отранто, загинали през 1480 г. след като по време на турското нашествие в Италия остават верни на християнската си вяра; както и две жени от Латинска Америка, основатели на религиозни ордени – майка Лаура Монтоя е Упегил 1874-1949), първият светец от Колумбия, и майка Мария Гуадалупе Гарсия Завала (1878 – 1963) от Мексико, известна като майка Лупита.

 

В своята проповед папата поиска от хората „да погледнат към новите светци в светлината на възвестеното слово Божие, словото, което ни приканва да бъдем верни на Христа, дори до мъченичество; словото, което ни напомня за важността и красотата на възвестяването на Христос и на Евангелието; словото, което ни говори за свидетелството на милосърдието, без което дори мъченичеството и мисията ще загубят християнския си дух.”

 

Днес, добави папата „Църквата възвестява почитта си към група мъченици, които са били призвани към върховно свидетелство на Евангелието. Повече от 800-те мъченици от Отранто, изправени пред избора да се отрекат от Христос, са решили да останат до смърт верни на Евангелието. Точно тяхната вяра, каза папата, им е дала силите да останат верни. Той се помоли: „Почитайки мъчениците от Отранто, нека помолим Господа да подкрепи мнозинството християни, които и в днешните времена, днес, и по много части от света продължават да бъдат жертви на насилие, и нека Той им даде сили да отвърнат на злото с добро.”

 

След това папа Франциск се обърна към св. Лаура Монтоя, „носител на евангелизацията, отначало като учител, а след това като духовна майка на местното население.” Той добави: „Тази първа светица, родена в красивата колумбийска страна, ни учи да бъдем щедри и заедно с Бог да не живеем само с вярата – сякаш е възможно да изживеем вярата си в самота – а да съобщаваме и излъчваме радостта от Евангелието чрез словото и свидетелството на живота на всяко място, където се намираме”.

 

Той продължи: „Верността на мъчениците дори до смърт и възвестяването на Евангелието се коренят в любовта на Бог, която се е изляла в нашите сърца чрез Св. дух, а ние трябва да свидетелстваме и носим тази любов в живота си”. Св. Мария Гуадалупе Гарсия Завала, каза той, е съзнавала много добре точно това. Тя се отказала от „удобния живот, за да последва призива на Исус и да учи хората на бедност, за да се отдаде на любовта си към бездните и болните. Ето това означава да се докоснеш до плътта Христова. Бедните и отхвърлените, болните и отритнатите, са плътта Христова. И майка Лупита ни учи на това, докосвайки се до плътта Христова: „Да бъдем спокойни, да бъдем безстрашни, да не се плашим да се докоснем до плътта Христова. Майка Лупита е разбирала какво значи „да се докоснеш до плътта на Христос.”.

 

Папа Франциск отбеляза, че светците, канонизирани в неделя, ни предлагат „сияен пример” за „вярност на Христос и неговото Евангелие, които да възвестим с думи и дела, като свидетелстваме за Божията любов с нашата любов и нашето милосърдие към всички.” Техният пример, каза той, отправя към нас предизвикателство: „Нека се замислим и си зададем следния въпрос: Как показвам верността си към Христос? Способен ли съм да „дам израз” на вярата си с уважение, но и със смелост? Дали съм обърнат към другите, дали разпознавам ако някои е в нужда, дали виждам във всеки брат и сестра, достойни за обичане?”

 

Светият Отец завърши проповедта си с молитва към Мария и новите светци: „Нека се помолим, с посредничеството на Блажената Дева Мария и на новите светци, Господ да изпълни нашият живот с радостта на Неговата любов. Амин”.

 


Източник: Vatican Information Service