Католическа Църква

ИСТОРИЧЕСКА СРЕЩА МЕЖДУ ПАПА ФРАНЦИСК И ПАПА ТАВАДРОС ІІ, ПРЕДСТОЯТЕЛ НА КОПТСКАТА ЦЪРКВА В ЕГИПЕТ

На 10 май 2013 г. папа Франциск проведе среща с Тавадрос ІІ, папа на Александрия и патриарх на престола на Св. Марко. При посрещането на главата на Коптската православна църква на Египет папа Франциск отбеляза „укрепването на съществуващите отношения на приятелство и братство между престолът на Петър и престолът на Марко, пазители на безценно наследство на мъченици, богослови, свети монаси, верни последователи на Христос, свидетелствали за Евангелието от поколение на поколение, понякога и в ситуации на големи разделения”. Папата припомни и незабравимата среща, проведена преди 40 години между техните предшественици папа Павел VІ и папа Шехуда ІІІ, която ги обедини „в прегръдка на мир и братство, след векове на взаимно разделение”.


 

Съвместната декларация, подписана между двамата папи тогава, положи „основния камък за икуменическо пътешествие”, като насърчи създаването на съвместна комисия за богословски диалог между двете църкви, което „даде добър резултат и подготви почвата за по-широк диалог между Католическата църквата и цялото семейство на Източните православни църкви, диалог, който продължава и днес да носи плодове. В тази официална декларация”, подчерта папа Франциск, „нашите църкви признаха, че съгласно апостолската традиция, те изповядват „вярата в Единия Троичен Бог” и в „Божествеността на единородния Божи Син ...съвършен Бог по отношение на Неговата божественост и съвършен човек по отношение на Неговата човечност.” Декларацията утвърждава, че на нас ни е дарен божествен живот, който се подхранва чрез седемте тайнства и признава връзките на близост в общото почитание на Божията майка.”

 


Епископът на Рим отбеляза радостта си от възможността да утвърди, че „ние сме обединени от едно кръщение, израз на което е и нашата обща молитва, отправена с надежда към деня, в който изпълнявайки желанието на Бог, ще можем заедно да пием от обща чаша.” Съзнавайки, че все още има дълъг път, който да бъде изминат, Светият отец припомни някои от паметните моменти в отношенията, като срещата в Кайро на папа Шехуда с блажения Йоан Павел ІІ през февруари 2000 г.. Йоан Павел ІІ, който тогава беше на поклонническо пътуване по местата, от които тръгва нашата вяра, изрази своето убеждение, че „водени от Светия Дух, нашата постоянна молитва, нашият диалог и нашата всекидневна воля за изграждане на единство във взаимна любов ще ни позволят да направим и следващите важни крачки към пълното единство”.

 


Папата също така благодари на патриарха и за неговата загриженост за Коптската католическа църква, намерила израз, наред с другите жестове, в създаването на „Национален съвет на християнските църкви”. Това начинание представлява „важен знак за волята на всички вярващи в Христа да развиват всекидневни връзки на близост и да служат на цялото египетско общество, от което те са съставна част. Бих искал да уверя Ваше Светейшество”, добави папа Франциск, „че усилията ви да изградите общност между вярващите в Христа, и живият ви интерес към бъдещето на вашата страна и към ролята на християнските общности в египетското общество намират топъл отзвук в сърцето на Наследника на Петър и на цялата католическа общност”.

 


„Кога страда един член, страдат с него всички членове; кога се слави един член, радват се с него всички членове”. Това е закон на християнския живот, затова и можем да кажем, че съществува и икуменизъм на страданието: също както кръвта на мъчениците е посяла семето на силата и плодородието на Църквата, така и споделянето на всекидневните страдания може да се превърне в ефективно средство за единство. В определен смисъл това се отнася и за по-широкия социален контекст и за отношенията между християните и не-християните: споделеното страдание – с Божията помощ – може да доведе до възцаряването на опрощение, помирение и мир”.

 

 

 Източник: Vatican Information Service