Католическа Църква

ПРОГРАМА ЗА ПЪТУВАНЕТО НА ПАПА ФРАНЦИСК ЗА СВЕТОВНИЯ ДЕН НА МЛАДЕЖТА

От 22 до 29 юли 2013 г. папа Франциск ще направи апостолическа визита в Рио де Жанейро, Бразилия, по случай Световния ден на младежта.

 

 

Папата ще отпътува от Рим на 22 юли в 8.45 ч. и ще пристигне в Рио де Жанейро около 16 часа местно време. Церемонията по посрещането ще се проведе час по-късно в градината на Двореца Гуанабара, седалище на правителството, където папата ще бъде приветстван от президента на Бразилия.

 

 

Папата ще отседне в резиденцията Сумар в Рио де Жанейро. На 24 юли, в 8.15 ч. сутринта, той ще отпътува с хеликоптер до светилището на Девата от Апаресида, където ще отслужи меса. След като обядва с епископи и семинаристи от региона в местната Семинарията, той ще се завърне с хеликоптер в Рио де Жанейро. Вечерта на същия ден папата ще посети Болницата Св. Франциск от Асизи.

 

 

На 25 юли, четвъртък, на специална церемония в Градския дворец на папата ще бъдат връчени ключовете на Рио де Жанейро, а той ще благослови олимпийския флаг. След това той ще посети общността във Варгиня в северен квартал на Рио де Жанейро. Вечерта на същия ден на плажа Копокабана ще се проведе приветствена церемония за младежите.

 

 

В петък, 26 юли, в 10 часа сутринта в Парка Куинта да Боа Виста папата ще изслуша изповедите на няколко младежи, участници в Световния ден на младежта. В 11.30 ч. в Архиепископския дворец Св. Йоаким той ще срещне младежи – затворници. След това от централния балкон на архиепископския дворец папата ще отслужи молитвата Ангел Господен. В 12.15 ч. той ще поздрави организационния комитет и патроните на 28–ия Световен ден на младежта, а след това ще проведе обяд с група младежи. В 18 часа близо до плажа Копокабана ще бъде проведен Кръстния път.

 

 

28-ия Световен ден на младежта ще бъде открит в събота, 27 юли, с меса, отслужена в Катедралата Св. Себастиан от епископи и свещеници, монаси и семинаристи от Рио де Жанейро. След това, в Градския театър папата ще проведе среща с държавното ръководство на Бразилия. После той ще обядва с бразилските кардинали, ръководството на Националната епископска конференция, както и с епископи от региона. В 19.30 ч. ще бъде отслужена вечерня с младежите в Кампус Фидеи в Гуаратиба.

 

 

В неделя, 28 юли, в Кампус Фидеи папата ще отслужи меса за 28-ия Световен ден на младежта. Същия ден следобяд той ще проведе среща с Епископския съвет на Латинска Америка (CELAM). След това Св. отец ще има срещи с доброволци, участващи в Световния ден на младежта, а за 18.30 ч. е насрочена церемонията по неговото изпращане, която ще се проведе на Международното летище Антонио Карлос Жобим. Папата ще отпътува от Рио де Жанейро в 19 часа и ще кацне в Рим в понеделник, 29 юли, около 11.30 ч. сутринта.


 

Източник: Vatican Information Service