Католическа Църква

ИЗТОЧНИТЕ ЦЪРКВИ ПОСВЕТИХА МОЛИТВИТЕ СИ ПРЕЗ СТРАСТНАТА СЕДМИЦА ЗА ОТВЛЕЧЕНИТЕ ЕПИСКОПИ

Сирийската православна църква призова всички свои вярващи да прекарат периода около Великден  "в духа на молитва и покаяние".

 

Християнските общности в Сирия работят заедно за освобождаването на двамата, наскоро отвлечени епископа на град Алепо - сирийският православен митрополит GregoriosYohanna Ibrahim и гръцко-православния митрополит Boulosal-Yazigi. Богослуженията в началото на страстната седмица за източните църкви съвпадат с  различни молитвени бдения, демонстрации и седящи стачки  в разкъсваната от гражданска война Сирийска държава.

 

 

Сирийската православна църква призова в съобщение издадено от патриаршията в Дамаск, всички вярващи в Бога да изживеят силния период на Великден, в дух на молитва и покаяние. Това  предположи отмяна на традиционно тържествената неделна литургия  за Цветница на 28 Април. 

 

 

Водачите на християнските църкви в Дамаск свикаха молитвено бдение, на което се отправи призив да бъдат освободени двамата пленени епископи. Бдението  се проведе вечерта в  неделя 28 април в гръцката православна църква на Светия кръст в района на град Касаа. Ден по-рано, събота27 април, в град Алепо, се проведе  бдение в гръцко-православен храм „Църквата беше пълна. Молитвата беше изпълнена с достойнство”. Агенция  Файдс  нюз цитира Антоан Аудо халдейски епископ, който води молитвата заедно с  Жан Клемент Жанбарт, архиепископ на мелхитите и още петнадесет други католически свещеници. Монсеньор Антоан Аудо заяви, че  всички са обхванати от тъга и никой не е в състояние да празнува.

 

 

Гръцкият патриарх на Антиохия – X-al-Yazigi от Дамаск пише в свое писмо от 27 април да бъдат заменени с други молитви богослужебните химни, които изразяват неделното тържествено влизане на Христос в Йерусалим. В своето писмо гръцкият патриарх повтаря и призива си към международната общност „Хората да се обединят и да работят заедно за освобождаването на отвлечените епископи”. „Насилието няма да намали нашата решимост да отстояваме принципите на съвместното си съществуване, оставайки вкоренени в нашата земя, да отстояваме правото и правосъдието” каза още той.

 

 

Дори и християните от Камишли в Сирийската област в Месопотамия, в събота 27 април, след сутрешната литургия  посветена на Дева Мария, организираха демонстрация, с която призоваха за освобождаването на отвлечените епископи. Тя се състоя в сирийска православна църква, на която присъстваха духовници и вярващи от всички църкви и християнски общности в града.

 


Източник: vaticanisider.com