Католическа Църква

ПАПА ФРАНЦИСК: „ЦЪРКВАТА НЕ Е БЮРОКРАТИЧНА ИНСТИТУЦИЯ, А ИСТОРИЯ НА ЛЮБОВТА“

Тълпи от хора се стекоха за да чуят славата на папа Франциск по време на генералната аудиенция в сряда, фокусирани върху божествената природа на Институцията служеща на човечеството.

 

Ентусиазмът на хората към папа Франциск не показва и най-малък признак на отмиране. Сто хиляди вярващи препълниха площада Св. Пий XI намиращ се пред площад Св. Петър вчера, за да чуят Генералната аудиенция на папата в сряда. 

 

 

Катехизисът
„Както човешката история започва със създаването на мъжа и на жената по подобие на Бога“ -  започна папата – „така и ще завърши със завръщането на Христос и страшният съд.“ „Ние често забравяме тези два основни момента от историята“, „Чистата и непоколебима вяра в завръщането на Христос и страшния съд понякога липсва в сърцата на християните.“ Това беше и основното послание на папа Франциск отразено в катехизиса на генералната аудиенция. „В своят обществен живот Исус често се фокусира върху сигурността от последното му идване на земята“- припомни папата.

 

  

Молитва за Сирия
Към края на аудиенцията на площад Св. Петър папата отправи апел за мир в Сирия и към отвлечените сирийски православни свещеници, чието освобождение все още не е потвърдено. „Силен знак за трагичната ситуация е отвличането на митрополитите на гръцкия и сирийския патриарх на Алепо, за които все още няма ясни новини. Това още повече отчуждава скъпата сирийска нация, в която оръжията и насилието продължават да сеят смърт и страдание.“ – каза папата в своя апел. „Моля се за двамата изчезнали ближни и за безопасното им завръщане в техните общности. Моля Господ да освети сърцата им и подновявам настоятелно поканата си, която направих по време на великденските празници, да се спре насилието в Сирия. Възможно най-скоро трябва да се предостави хуманитарна помощ на населението и да се намери разрешение на политическата ситуация на кризата.“  
 
 

Към младите хора
Папата се обърна към младите хора на площада и ги попита дали някога са мислили за таланта, който са получили от Бога: „Мислили ли сте някога да използвате таланта си за да помагате на другите? Не погребвайте таланта си, а го посветете на големи идеи, които ще помогнат той да порасне.“ Животът не ни е даден, за да го пазим ревностно за себе си, но да го посветим на останалите. „Скъпи млади хора вие имате големи сърца не се страхувайте да мечтаете за велики дела.“   

 

В импровизирана реч по време на днешната аудиенция, папата се запита какво прави римското духовенството за своите чуждестранни братя цитирайки думите на Исус Христос, който казва на ученици си да бъдат отговорни към своите бедни и чужди братя.

 

Църковна структура и администрация
Междувременно по време на обичайната си сутрешна литургия в Св. Марта, папа Франциск се върна към дълбоката същност на църквата и нейното духовенство. „Когато учениците на християнската общност пораснат и се умножат това е добро нещо, но нейните членове могат да работят, така че да привлекат повече членове, които да подкрепят техните усилия.“ Църквата расте бавно отдолу, пътят който Исус избра за Неговата църква е различен. Той избра дългия път, пътя на гонението“. Според Берголио това ни кара да спрем и да се замислим, каква е нашата църква? Защо изглежда сякаш не е творение на човека? Църквата наистина е нещо твърде различно. Църковните служители не са просто последователи, който изграждат църквата, а са пратеници на Исуса Христа изпратен от Бога.

 

„Църквата започва от тук в сърцето на Бога, който е имал идеята… идеята да обича. И ето така започва тази история на любовта. История започнала много отдавна и все още не е завършила. Ние мъжете и жените на църквата сме същността на тази любовна история и всеки един от нас е връзка във веригата на любовта. И ако ние не разбираме това не ще можем да разберем нищо, от това което представлява църквата.“ „Но как тогава тя се разраства?“ - си задава въпроса папата. Исус казва просто: „Синапеното семе расте безшумно както маята в брашното.“

 

„Когато църквата се хвали за големината си, създавайки организации и администрация, тя става от части бюрократична, губи своята ключова съставка и се изправя пред риска да се превърне в неправителствена организация. Но Църквата не е неправителствена организация (НПО). Тя е любовна история… Разбира се организационните инструменти са нужни. Офиси? Може ли без офиси? Църквата не може да функционира без тях, но те са само до определен момент в помощ на любовната история.“ Папата завърши с посланието, че когато организационното начало заеме основното място в делата на църквата, любовта се изпарява и заприличва на НПО. „Но това не може да бъде пътят, по който църквата да върви напред“.

 

Източник: Vatican news