Католическа Църква

МОЛИТВА ЗА БЪЛГАРИЯ

Днес във всички католически храмове из страната се отслужват молитви за духовното благоденствие и благосъстояние на българския народ. Публикуваме писмото на председателя на Епископската коференция на Католическата църква в България епископ Христо Пройков и писмото на президента на България господин Росен Плевнелиев, по чиято инициатива всички вероизповедания в Родината ни се молят за същото намерение.

 

 ---

 

 

Ваши Високопреосвещенства,
Преподобни отци и сестри,

 

днес, 04 април 2013 г, се състоя среща на президента с религиозните общности в България. На срещата президентът изтъкна тежкото духовно и морално състояние на българите в настоящия момент на криза и отправя апел до всички религиозни общности в България да се молят за да може с помощта на Бог да се излезе от това състояние и най-вече да спрат самозапалванията и самоубийствата.

 

За Католическата църква в България беше определен неделният ден 7 април 2013 г. за по-особена молитва и проповед  по време на църковните служби.

 

Тук прилагам и текста на словото, което Президентът отправи към всички нас.

 

Приканвам всички от името на Епископската конференция на Католическата църква в България да се включим към това намерение най-вече с молитва и по всякакъв друг според вас целесъобразен начин в този ден.

 

 

+ Христо Пройков
Апостолически екзарх
Председател на Епископската конференция на Католическата църква в България

 

 

 --- 

 

 

Изявление на президента Росен Плевнелиев след среща с представители на религиозните общности

04 април 2013 г., „Дондуков“ 2, Гербова зала, 10.30 часа
 
 
           
Ваши Преосвещенства,


 

Благодаря ви за това, че сме заедно. На срещата с представителите на основните вероизповедания в България присъстваха представителите на Българската православна църква, на мюсюлманското изповедание, на Католическата църква, Арменската апостолическа православна църква, Централния израилтянски съвет и, разбира се, Обединените евангелски църкви, протестантската общност и много други.
 

 

По инициатива на президентството, в петък, събота и неделя представителите на основните вероизповедания у нас ще проведат молебени и служби за мир, здраве и благополучие на българския народ. Благодаря на представителите на основните религии, които се отзоваха на нашия призив.
 

 

Причината – отчаянието, обхванало българите, и неговото отражение, което виждаме в последните седмици не само с нарасналия брой самозапалвания в цялата страна, но и вълната от самоубийства, на която ние сме свидетели. Българите имаме нужда от повече вяра и надежда в собственото си благополучие и успех. Преодолявайки трудностите, всички заедно трябва да си вземем поука, да вярваме повече. Вярата ни е запазила като народ през вековете. Тя е тази, която и сега ще ни помогне да повярваме в собствените си сили и в бъдещето си.
 

 

В тази трудна за България ситуация е много важно всички, и държавните институции, и гражданите, и духовните водачи, да се обединим и заедно да търсим правилните решения за страната и за народа. Да се помолим за самотните и да покажем солидарност. В България има здрава основа между всички религиозни общности за разбирателство, за толерантност, за взаимна подкрепа.
 

 

Трудно е да ви опиша колко се гордея с това, че съм президент на държава, в която има такава силна толерантност и сътрудничество и взаимно уважение между различните религиозни общности. За мен това е много важно. Това ме кара да бъда толкова позитивно настроен, че ще минем по достоен начин през трудните моменти с толерантност и със солидарност.
 

 

Гласът и авторитетът на религиозните институции в България е много важен. Трябва да става все по-важен и значим и аз ще работя като президент за това. Българското общество се крепи на трите основни стълба – религия, училище и семейство, и аз искам да работя за това всеки един от тях да бъде здрав фундамент на нацията. Мнозинството от българските граждани са вярващи хора, без значение от тяхното религиозно самоопределяне и принадлежност, и това прави още по-голяма отговорността на водачите на вероизповеданията у нас. В ситуации на обществено напрежение и недоверие към политическите институции волята в основополагащите ценности, вярата е много важна и ние търсим именно това равновесие и търсим чрез баланс и отношение, и спокойствие в нацията и в хората.
 

 

Протестите започнаха със свалянето на сметките за ток. Но, за съжаление, преминаха към самозапалвания на хора. Трябва ни солидарност. Точно тази лична, човешка, братска солидарност от сърце на сърце, от ръка на ръка, от човек на човек. Солидарността е нужна в този труден момент за нацията, още повече ангажираната дейност на българското духовенство за вяра, за добро, за човешка връзка и за надежда ще помогне много. Волята на религията е много важна. Ролята й ще бъде незаменима в този момент на преминаване през криза.
 

 

Искаме да работим за солидарност, за благотворителност в страната. Да се умножават те във всичките им форми. Да помагаме на бедните, да помагаме на сираците. Да се обърнем към болните. Да подадем ръка на своя комшия, който е в тежко положение. Да не оставяме хората самотни. Да помогнем да премахнем усещането за самота, ненужност, изоставеност и човешкият индивид да повярва, че е важен. Чрез образование, чрез морал, чрез чисто човешко отношение да заменим тази несигурност със солидарност.
 

 

Нека да се помолим да не се стига повече до крайности и до самоубийства. Нека да се помолим с търпение и с човешко достойнство да минем през тази социална, политическа и парламентарна криза. Нека да се обърнем към силата на храма, към силата на духовността и да се помолим за помирение.
 

 

Изключително съм благодарен, че в петък, събота и неделя в хиляди храмове на страната ще има молитви, ще застанем заедно, ще застанем като едно с една всенародна молитва за помирение и за благополучие.
 

 

Благодаря ви.