Католическа Църква

ПАСХАЛНО ПОСЛАНИЕ НА ПАПА ФРАНЦИСК ПРЕДИ БЛАГОСЛОВА УРБИ ЕТ ОРБИ 2013

Скъпи братя и сестри от Рим и целия свят, честита Пасха!

 

Голяма радост е за мен да ви предам тази вест: Христос възкръсна! Бих искал тя да стигне до всеки дом, до всяко семейство, особено там където има повече страдание - в болниците, затворите …

 

Най-вече бих искал тя да стигне до всички сърца, защото там Бог иска да посее тази Блага вест: Исус възкръсна, има надежда за теб, вече не си подвластен на греха, на злото! Любовта победи, милосърдието победи!

 

Както жените, последователки на Исус, които отидоха на гроба и го намериха празен, така и ние можем да се запитаме какъв смисъл има това събитие (срв. Лука 24,4). Какво означава, че Исус е възкръснал? Означава, че Божията любов е по-силна от злото и от самата смърт. Означава, че Божията любов може да промени нашия живот, да направи да разцъфтят пустинните места на сърцето ни.

 

Същата тази любов, заради която Синът Божи стана човек и отиде до края на пътя на смирението и саможертвата, до самата преизподня, до дъното на раздялата с Бог, същата тази милосърдна любов изпълни със светлина мъртвото тяло на Исус и го преобрази и го преведе към вечния живот. Исус не се върна към предишния си живот, към земния живот, а влезе в славния живот на Бога и влезе с нашата човешка природа и ни откри бъдещето на надеждата.

 

Ето какво е Пасха: изходът, преминаването на човека от робството на греха и злото към свободата на любовта и доброто. Защото Бог е живот, само живот, а Неговата слава е живия човек (срв. Ириней , Adversus haereses, 4,20,5-7).

 

Скъпи братя и сестри, Христос умря и възкръсна един път за винаги и за всички, но силата на Възкресението, на това преминаване от робството на злото към свободата на доброто, трябва да се осъществява във всяко време, в конкретните пространства на нашето съществуване в ежедневния ни живот. Колко пустини и днес трябва да прекосява човека. Най-вече пустинята вътре в него, когато там отсъства любовта към Бога и към ближния, когато липсва съзнанието, че е закрилник на всичко, което  Създателят ни е дал и ни дава. Божието милосърдие, обаче, може да направи да разцъфне и най-пресъхналата земя, може да върне живот и в сухите кости (срв. Иез. 37,1-4).

 

Ето следователно поканата, която отправям до всички: да приемем благодатта от Възкресението на Христос! Да се оставим да бъдем обновени от Божието милосърдие, да се оставим да бъдем обичани от Исус, да оставим силата на Неговата любов да промени и нашия живот, да станем инструменти на това милосърдие, каналите, с които Бог да напои земята, да съхраняваме цялото творение и да направим да разцъфти справедливостта и мира.

 

И така да поискаме от възкръсналия Исус да преобрази смъртта в живот и да превърне омразата в любов, отмъщението в прошка, войната в мир. Да, Христос е нашия мир и чрез Него да изпросим мир за целия свят.

 

Мир за Близкия Изток, особено за израелците и палестинците, които се затрудняват да намерят пътя на съгласието и да подновят с кураж и благоразположение преговорите, за да сложат край на конфликта, който продължава вече твърде дълго. Мир в Ирак, така че да спре окончателно всяко насилие и най-вече за обичната Сирия, за ранения й от конфликта народ и за многобройните бежанци, които очакват помощ и утеха. Колко кръв бе проляна! Колко страдания трябва още да сполетят преди да бъде намерено някакво политическо решение на кризата?

 

Мир в Африка, все още сцена на кръвопролития. В Мали да се възстанови единството и стабилността и в Нигерия, където за съжаление не спират атентатите сериозно заплашващи живота на много невини и където немалко хора и деца са държани в плен от терористични групи. Мир за източната част на Демократична Република Конго и Централно-африканската Република, където са много принудените да  напуснат домовете си и живеят в страх.

 

Мир в Азия, най-вече на корейския полуостров, да се преодолеят противоречията и да узрее отново духа на помирението.

 

Мир за целия свят, все още така разкъсван от лакомията на търсещите лесна печалба,  наранен от егоизма застрашаващ човешкия живот и семейството, егоизмът който поддържа трафика на хора, най-голямото робство на този двадесет и  първи век. Мир за целия свят, изнурен от насилието свързано с наркотрафика и от лошото използване на природата! Мир за тази наша Земя! Възкръсналия Исус да донесе успокоение на всеки пострадал от природните бедствия и да ни направи отговорни закрилници на творението.

 

Скъпи братя и сестри, на всички вас, които ме слушате от Рим и от всички краища на земята, отправям призива на псалма: „Славете Господа, защото Той е благ, защото милостта Му е вечна. Да каже сега (домът) Израилев: (Той е благ,) защото милостта Му е вечна“ (Псалм 117, 1-2).