Католическа Църква

ИСТОРИЧЕСКА СРЕЩА В КАСТЕЛ ГАНДОЛФО МЕЖДУ ФРАНЦИСК И БЕНЕДИКТ ХVІ

На 23 март 2013 г. папа Франциск имаше среща и обяд в Кастел Гандолфо с почетния папа Бенедикт ХVІ. Двамата вече бяха говорили няколко пъти по телефона след като Франциск беше избран за 266-и папа, но това беше тяхната първа лична среща.

Макар подробности за съдържанието на разговорите да не бяха оповестени, директорът на прес-офиса на Ватикана отец Федерико Ломбарди даде някои протоколни детайли за самата среща, определена от него като „момент на дълбоко общение”. Папа Франциск е пристигнал с хеликоптер в Кастел Гандолфо в 12.15 ч., където е било посрещнат от почетния папа Бенедикт ХVІ. След прегръдка между двамата и размяната на кратки приветствия между присъстващите, те отпътували с кола към Апостолическия дворец. Папа Франциск седнал на задната дясна седалка, където традиционно сяда папата, а почетния папа седял отляво. След пристигането си в Апостолическия дворец, двамата се отправили за кратка молитва към параклиса на папските апартаменти. В параклиса почетният папа предоставил почетното място на папа Франциск, който от своя страна се обърнал с думите „Ние сме братя” и помолил почетния папа да споделят една и съща пейка.

След кратката молитва, двамата се отправили към библиотеката, където провели частната среща, започнала около 12.30 ч. и продължила около 45 минути. Срещата била на четири очи, а на последвалия обяд към тях се присъединили техните лични секретари. След това почетният папа придружил папа Франциск до хеликоптерната площадка, откъдето папата отпътувал.

Макар това да беше първата тяхна лична среща, папа Франциск на два пъти беше говорил с почетния папа по телефона. Първият път това се е случило вечерта след неговия избор, а вторият – на празника на св. Йосиф, когато папа Франциск е поздравил почетния папа за именния му ден. От своя страна почетният папа изказа уважението и безусловното си подчинение на своя наследник по време на последната си среща с кардиналите на 28 февруари. Това беше потвърдено и на проведената на 23 март лична среща между тях, на която от своя страна папа Франциск е имал възможността да изкаже отново своята и на цялата Църква благодарност за служението на Бенедикт ХVІ по време на неговия понтификат.

Източник: Vatican Information Service