Католическа Църква

ПОЗДРАВИТЕЛНИ ПОСЛАНИЯ ОТ ФРАНЦИСК И БЕНЕДИКТ ХVІ ДО НОВИЯ АРХИЕПИСКОП НА КЕНТЪРБЪРИ ДЖЪСТИН УЕЛБИ

На 21 март 2013 г. папа Франциск изпрати поздравително послание до Архиепископа на Кентърбъри Джъстин Уелби по повод неговата интронизация, която ще бъде отслужена на 22 март в Катедралата на Кентърбъри.

 

В посланието си Св. отец благодари на лидера на Англиканската общност за „любезните думи”, с които той се е обърнал към Франциск след избирането му за папа миналата сряда.

 

„Пастирското служение е призив за изпълнено с доверие пътуване към Евангелието на нашия Господ Исус Христос. Бих искал да ви уверя в молитвите, които отправям за Вас, когато Вие приемате новите си отговорности и да поискам от Вас и Вие да се молите за мен, когато поемам по пътя на новия призив, отправен от Бог към мен”, казва Св. отец.

 

Папа Франциск също така изказва надеждата си за съвместна среща между него и Архиепископа на Кентърбъри в близко бъдеще, както и за продължаване на „топлите братски отношения, на които се радваха нашите предшественици”.

 

 

Послание на Бенедикт ХVІ

Малко преди да се оттегли от Петровото служение, Бенедикт ХVІ също е изпратил послание до Архиепископ Уелби по повод утвърждаването на неговия избор. Церемонията беше проведена в Катедралата „Св. Павел” в Лондон на 4 февруари, седмица преди Св. отец да обяви своето оттегляне.

 

Посланието на Бенедикт ХVІ е от 4 февруари, но то беше официално оповестено днес във Ватикана.

 

В него Бенедикт ХVІ уверява Архиепископ Уелби в своите „изпълнени с молитви добри пожелания” по повод утвърждаването на неговия избор. „Вие приемате новото си служение във време, когато християнската вяра е поставена под въпрос в голяма част от Западния свят от хора, които твърдят, че религията е частно дело, която няма място в публичните дебати”, отбелязва Бенедикт ХVІ.

 

„Божиите служители днес трябва да намерят отговор на често срещаната глухота за музиката на вярата и на общата умора към готовността за следовничество. Но гладът за Бог, дори и да остава несъзнаван, е постоянно присъстващ в нашето общество, а задачата на проповедника като вестител на надеждата е да говори истината с любов, да разпростира светлината на Христос в мрака на живота. Нека вашия апостолат бъде увенчан с богата реколта и нека той отвори очите и ушите на мнозина за животворното послание на Евангелието”.

 

Бенедикт благодари на Бог за „връзките на близост” между католици и англикани, установени посредством диалога и сътрудничеството между техните предшественици.

 

Признавайки, че продължават да съществуват трудности и предизвикателства пред установяването на пълно общение между англикани и католици, Бенедикт ХVІ заявява, че единството може да бъде установени единствено като „дар от Господа” с увереност на вярата в Св. Дух.

 

„Когато вие поемате новите си отговорности бих искал да Ви уверя в моята братска близост и молитви. Независимо от предизвикателствата, с които ще се сблъскате, се моля Бог да ви даде сили и мъдрост, а Св. Дух да ви ръководи във всичко, което предприемате в Неговото име”, се казва в заключение на посланието на Бенедикт ХVІ.

 

 

Източник: www.zenit.org