Католическа Църква

ГЕРБ НА ПАПА ФРАНЦИСК: ПОЯСНЕНИЕ НА ГЕРБА И МОТОТО

ГЕРБ:


Папа Франциск е решил да запази в основни линии герба, който си е избрал след посвещаването му за епископ. Върху син щит са поставени символите на папското достойнство, пожелани от неговия предшественик папа Бенедикт ХVІ - митра между кръстосани златен и сребърен ключ, привързани с червена лента.


В горната част на щита е поставена емблемата на Обществото на Исус, към което принадлежи папата – слънце обкръжаващо монограма на Христос IHS (Iesus Hominum Salvator – Исус Спасител на човеците), изписан в червено . Върху буквата Н стои  кръст, под чиято заострена основа са поставени три гвоздея в черно.


Под емблемата на Обществото на отците Йезуитите са изобразени звезда и цвят от нард. Според антична древна хералдическа традиция звездата е символ на Дева Мария, майка на Христос и на Църквата, а цветът на нарда е сивмол на св. Йосиф, покровител на универсалната Църква. В испанската иконографска традиция св. Йосиф е изобразяван с нардов цвят в ръката. С поставянето на тези изображения папата изразява особената си набожност към Дева Мария и св. Йосиф.

 

МОТО:

Мотото на папа Франциск Мiserando аtque eligendo е взето от една проповед на св. Беда Достопочтени,  който, коментирайки евангелския епизод за повикването на св. Матей, пише: "Vidit ergo lesus publicanum et quia miserando atque eligendo vidit, ait illi Sequere me" (Исус видя един митар и избирайки го по милосърдие, му каза: Следвай ме!).


Тази проповед прославя Божието милосърдие и се намира и в часослова за празника на св. Матей. Тя има особено значение в живота и духовния път на папата. През 1953 г., на празника на св. Матей, 17 годишният Хорхе Марио Бергольо изпитва по особен начин милосърдното присъствие на Бог в своя живот. След една изповед се чувства докоснат в сърцето и долавя слизането на милосърдието на Бог, Който с поглед, изпълнен с нежна любов, го призовава да Му се посвети по примера на св. Игнатий от Лойола.


След ръкополагането му за епископ, монс. Бергольо, спомняйки си за това събитие, което бележи началото на неговото цялостно посвещаване на Бог в Неговата църква, решава да избере като мото и програма на своя живот израза на св. Беда Мiserando аtque eligendo – избирайки по милосърдие, който пожела да възпроизведе и на своя папски герб.

 

Източник: Ватиканска информационна служба