Католическа Църква

ПЪРВОТО НЕДЕЛНО ПОСЛАНИЕ НА ПАПА ФРАНЦИСК ЗА МОЛИТВАТА АНГЕЛ ГОСПОДЕН

В неделя 17 март, в 12.00 ч., папа Франциск отправи от паспкия апартамент на Апостолическия палат, с лице към площад Св.Петър, своето първо неделно послание придружаващо обедната молитва Ангел Господен. Публикуваме пълния текст на посланието:  



Братя и сестри, добър ден!

 

 

След първата среща от миналата сряда, днес мога отново да отправя своя поздрав до всички! И съм щастлив да го направя в неделя, денят Господен! Това е прекрасно и е важно за нас християните да се срещаме в неделя, да се поздравяваме, да разговаряме като сега тук, на площада. Площад, който благодарение на медиите придобива размера на света.

 

 

В тази пета неделя на Великия пост, Евангелието представя историята на жената прелюбодейка (срв. Йоан 8:1-11), която Исус спасява от смъртно наказание. Впечатлява отношението на Исус: не чуваме думи на презрение, не чува думи на осъждане, а само думи на любов, милост, които зоват към обръщане. "…и Аз те не осъждам. Иди си и недей вече греши." (ст. 11).  Да, братя и сестри, лицето на Бог е на милостив баща, който винаги има търпение. Мислили ли сте си вие за Божието търпение? За търпението, което Той има с всеки един от нас? Такава е Неговата милост. Той винаги има търпение, търпение с нас, разбира ни и ни чака, не се уморява да ни прощава, ако съумяваме да се върнем към Него със съкрушено сърце. "Велика е милостта на Бога", се казва в Псалма.

 

 

Тези дни, имах възможността да прочета книгата на един кардинал - кардинал Каспер, читав теолог , добър теолог – за състраданието. И ми въздейства много добре, тази книга, но не мислете, че правя реклама на книгите на моите кардинали! Не е така! Подейства ми толкова добре, толкова добре ... Кардинал Каспер заявява, че да усетиш милостта променя всичко. Това е най-доброто, което можем да усетим. Малко милост прави света по-топъл и по-справедлив. Трябва да разберем тази милост от Бога, милосърдния Отец, който има толкова много търпение ...  Да си спомним пророк Исая, който казва, че дори и нашите грехове да са алено червени, милосърдието на Бог ще ги направи бели като сняг. Хубаво нещо е милосърдието! Помня, че едва станал епископ, през 1992 г., пристигна в Буенос Айрес Дева Мария от Фатима и имаше голяма меса за болните. Аз отидох да изповядвам на тази меса. И към края на месата станах, защото трябваше да отслужа Конфимрации. Към мен се приближи една възрастна жена, много скромна, около осемдесетгодишна. Аз я погледнах и казах, "Бабо - защото ние казваме така за възрастните жени „баба“ – искате сигурно да се изповядате?". "Да," каза тя. "Но ако не сте съгрешила ...". И тя каза: "Ние всички имаме грехове ...". "Но може би Господ няма да ги опрости...". "Господ прощава всичко," каза тя уверено. "Но как знаете, госпожо?". "Ако Господ не прощава всичко, светът не би съществувал." Аз изпитах желание да я питам: "Кажете ми, госпожо, да нес сте учила в Грегорианския университет?" Това е мъдростта, която дава Светия Дух: вътрешна мъдрост за милостта на Бога, не трябва да забравяме тази дума: Бог никога не се уморява да прощава, никога! "Е, Отче, какъв е проблема?" Проблемът е, че ние се уморяваме, ние не искаме, ние се уморяваме да искаме прошка. Той никога не се уморява да прощава, но ние понякога се уморяваме да молим за прошка. Да не се уморяваме, никога да не се уморяваме! Той е любящ Отец, Който винаги прощава, Който има милосърдно сърце за всички нас. И ние да се учим да бъде милосърдни към всички. Нека се позовем на застъпничеството на Дева Мария, която е държала в ръцете си милосърдието на Бог станало човек.

 

 

Всички заедно се помолим: „Ангел Господен извести на Дева Мария…..“

 

 [Ангел Господен]

 

 

Отправям сърдечен поздрав към всички поклонници. Благодаря ви за посрещането и за вашите молитви. Молете се за мен, моля ви. Подновявам прегръдката си към вярващите на Рим и я споделям с всички вас, които сте дошли от различни части на Италия и света, както и с всички, които са присъединени с нас чрез медиите. Избрах името на покровителя на Италия Св. Франциск от Асизи и това засилва моята духовна връзка с тази земя, където - както знаете - са корените на моето семейство. Но Исус ни е призовал да бъдем част от едно ново семейство - Неговата Църква, в семейството на Бога, за да вървим заедно по пътя на Евангелието. Нека Господ ви благослови, а Дева Мария да ви пази. Не забравяйте това: Господ никога не се уморява да прощава! Ние сме тези, които се уморяваме да просим за прошка.

 

 

Приятна неделя и сладък обед!

 

 

папа Франциск