Католическа Църква

ПЪРВИТЕ СЛОВА НА ПАПА ФРАНЦИСК ПРЕДИ БЛАГОСЛОВА „УРБИ ЕТ ОРБИ‘ - 13.03.2013

„Братя и сестри, добър вечер!
Вие знаете, че задължение на Конклава е да подсигури епископ на Рим. Изглежда моите братя-кардинали отидоха накрай света да го вземат … и ето  … Благодаря ви за посрещането. Епархийната общност на Рим има своя Епископ: Благодаря! И преди всичко останало, бих искал да се помолим за нашия почетен епископ Бенедикт ХVІ. Да се молим всички заедно за него, Бог да го благослови и Божията Майка да го закриля.
(Всички заедно измолват: „Отче наш…“,  „Радвай се благодатна …“ и „Слава на Отца…“).

 

А сега да започнем пътя -  епископ и народ. Пътят на Римската църква, която председателства в милосърдието другите Църкви. Пътят на братството, на любовта и на доверието между нас. Нека винаги се молим за нас - един за друг. Да се молим за целия свят, за да има много братска обич. Пожелавам ви такъв път за Църквата, който започваме днес, по който ще ми помага моя кардинал викарий тук присъстващ, и да бъде плодотворен за евангелизирането на този така прекрасен град!

 

Сега искам да ви дам Благослов, но преди това, преди това ви моля за една услуга. Преди епископът да благослови народа, моля да помолите Господ да ме благослови – с молитвата на народа, за благословия над своя епископ. Нека се помолим в тишина, шие за мен.

 

(…)

 

Сега ще дам благослов на вас и на целия свят, на всички мъже и жени с добра воля.

 

(Благослов).

 

Бартя и сестри, оставям ви. Много благодаря за приема. Молете се за мен и до скоро! Ще се видим скоро: утре искам да отида да се помоля на Богородица, да пази Рим. Лека нощ и и приятна почивка!