Католическа Църква

РАДОСТ ОТ ИЗБОРА НА ЛАТИНОАМЕРИКАНЕЦ ЗА ПАПА

„Много съм щастлив, че за папа беше избран латиноамериканец. Големи бяха надеждите за папа да бъде избран представител на континента, където живеят най-много католици в света.” Това бяха първите думи на отец Федерико Ломбарди, директор на прес-офиса на Ватикана, с които той коментира пред репортери избора на новия папа.

 

„Изборът на името Франциск е многозначителен”, каза той. „Това е име, което досега никога не е било избирано и което извиква в съзнанието мисълта за простота и евангелско свидетелство. За това свидетелства и първата публична изява на новия папа. Символ на дълбока духовност е първо да помолиш за благословението на хората, преди да дадеш собствения си благослов. По това той напомня за своя предшественик. Трябва да се отбележи и силната пастирска привързаност към Римския диоцез. Това е диоцезът на папата и той избра да изрече заедно с Божия народ най-простите църковни молитви..

 

„Кардинал Берголио”, добави той, „е йезуит. Йезуитите са известни със службата си на Църквата, сбирайки всички харизми, дарени от Бога, без да се домогват до властови позиции. За мен изборът, този избор, означава призив за служение, а не търсене на власт или авторитет. Абсолютно съм убеден, че имаме папа, който иска да служи. Този избор означава отказ от властване.”

 

„Новият папа вече е говорил по телефона с Бенедикт ХVІ”, завърши отец Ломбарди, преди да съобщи какви ще бъдат първите действия на новия папа. На 14 март 2013 г. в 17 часа той ще отслужи меса с кардиналите в Сикстинската капела. На 15 март в петък в 11 часа в Климентиновата зала на Апостолическия дворец той ще се срещна с пълния състав на Колегията на кардиналите – избирателите и не-избирателите. В събота, отново в 11 часа, но този път в зала Павел VІ, папата ще има аудиенция с журналистите отразили събитията. А в неделя в 12 часа ще се представи за първи път за молитвата Ангел Господен, както е обичайно на площад Св. Петър. Месата за интронизацията на новия папа ще бъде отслужена на празника на Св. Йосиф, на19 март, вторник, от 9.30 часа.

 

 

Източник: Vatican Information Service