Католическа Църква

ОБРЪЩЕНИЕ НА ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ КЪМ ХРИЗОСТОМ ІІ, АРХИЕПИСКОП НА КИПЪР

Ваше блаженство,


Σε χαιρετώ με αδελφική αγάπη εν τω Αναστημένω Κυρίω. Σε ευχαριστώ για την θερμή σου υποδοχή (Поздравявам ви с братска вяра във Възкръсналия Бог и Ви благодаря за топлото приветствие).

 

С благодарност си спомням Вашата визита в Рим преди три години, а днес съм изпълнен с радост от възможността да се срещнем отново във Вашата многообична родина. Бих искал чрез Вас да поздравя Светия синод и всички свещеници, дякони, монаси, монахини и миряни на Църквата на Кипър.

 

Най-напред бих искал да изкажа своята благодарност за щедрото гостоприемство, което Църквата на Кипър оказа на Смесената международна комисия за богословски диалог,  която миналата година проведе своята среща в град Пафос. Благодарен съм и за ясния и пълноценен принос на Църквата на Кипър в работата на този богословски диалог. Моля се Светият дух да ръководи и затвърждава това велико църковно начинание, чиято цел е възстановяването на пълното и видимо общение между Църквите на Изтока и Запада, общение, което трябва да бъде вярно на Евангелието и на Апостолското предание, да отдава почит на основополагащите традиции на Изтока и Запада и да бъде отворено към различните дарове, чрез които Духът гради Църквата в единство, святост и мир.

 

Израз на този дух на братство и общение е и щедрата помощ, изпратена миналата година от Ваше блаженство от името на Църквата на Кипър за пострадалите от земетресението в Акуила, близо до Рим, чиито страдания са близки и на моето сърце. В същия дух се присъединявам към молитвата за цялото население на Кипър, което нека успее с Божията помощ да намери силата и мъдростта, от които се нуждае, за да постигне съвместно справедливо решение на откритите въпроси, да намери пътя към  обединението, и да изгради за следващите поколения общество, основаващо се на уважение към правата на всички, включително и към неизменните права на свобода на съвестта и свободата на изповеданието.

 

Кипър традиционно  се смята за част от Светите земи, а ситуацията на продължаващ конфликт в Близкия изток предизвиква загрижеността на всички верни на Христа. Никой не може да е безразличен към необходимостта от оказване по всякакъв начин на подкрепа за християните от този изпълнен с проблеми регион, така че църквите в него да могат да живеят в мир и да процъфтяват. Най-плодотворното място за икуменическо сътрудничество на кипърските християнски общности е молитвата и съвместната работа за мир, обединение и стабилност в земите, благословени от земното присъствие на Княза на мира.

 

Воден от тези чувства, Ваше блаженство, бих искал още веднъж да Ви благодаря за братското приветствие и да Ви уверя в моите молитви за Вас и за цялото духовенство и вярващи от Църквата на Кипър.

 

Η χαρά και η ειρήνη του αναστημένου Χριστού ας είναι πάντοτε μαζί σου.
(Нека радостта от Възкръсналия Христос бъде винаги с вас).

 

                                                                                                        Източник: www.vatican.va