Католическа Църква

ПАПА ФРАНЦИСК

Днес вечерта, сряда 13 март 2013 г., събраните на конклав 115 кардинала избраха новия епископ на град Рим и папа на всички католици по света. Изборът падна върху кардинал Хорхе Марио Берголио, епископа на Буенос Айрес – йезуит, който си избра името ФРАНЦИСК.

 

 

Негово Светейшество папа Франциск е роден в Аржентина на 17 декември 1936 г. Родът му произхожда от Пиемонт, близо до гр. Асти в северна Италия. Хорхе Марио завършва химия, след което постъпва в Ордена на отците Йезуити и завършва философия и богословие. По време на подготовката си преминава през Чили и Германия.

 

През 1992 е ръкоположен за епископ, а от 1998 и за примас на  Аржентина. От същата година е отговорен за католиците от източен обред в страната.  Обявен е за кардинал от папа Йоан Павел II през 2001 г. От 2005 г. до 2011 г.  е председател на Епископската конференция на Католическата църква в Аржентина.

 

 

Кардинал Берголио е ръкоположен за свещеник като последовател на св. Игнатий Лойола основател на Ордена на Йезуитите, като папа избира името на св. Франциск и е първият папа в историята с това име.

 

 

Епископите на Католическата църква в България с радост приветстват новия папа Франциск и с молитва желаят католическата общност в България да придружава 266-ия наследник на св. Петър във водачеството на Христовата църква.