Католическа Църква

КАРДИНАЛИТЕ СЕ ПОДГОТВЯТ ЗА КОНКЛАВА

Осмата обща Конгрегация на Колегията на кардиналите, свикана на 8 март в присъствието на 145 кардинали, реши Конклавът по избора на нов папа да бъде свикан на 12 март 2013 г, вторник. Решението е било взето по предложение на Доайена на Колегията кардинал Анджело Солдано, след консултации с Кардинал-Камерленгът Тарчизио Бертоне, като е било подкрепено от мнозинството от кардиналите. Това съобщи на пресконференция отец Федерико Ломбарди, директор на Прес офиса на Ватикана. Отец Ломбарди съобщи и допълнителни детайли за провеждането на Конклава.

 

 

На 12 март, вторник, в 15.45 ч. кардиналите ще се преместят от ватиканската обител „Света Марта“ (Domus Sanctae Marthae) в парклиса на „Св. Павел“ (Cappella Paolina) в Апостолическия дворец. В 16.30 ч. кардиналите ще се преместят в Сикстинската капела и след като положат клетва, майсторът на Папските богослужения ще даде командата Extra omnes към тези, които нямат право да вземат участие в Конклава и ще ги призове да напуснат Сикстинската капела. Кардиналите ще изслушат напътствията на кардинал Греч за отговорността, с която са натоварени за доброто на Вселенската църква и след това ще започне първото гласуване. В 19 ч. те ще отслужат вечерня и в 19.30 ч. ще се върнат в своята обител „Света Марта“.

 

 

От сряда, 13 март, кардиналите ще се преместват от „Света Марта“ в параклиса „Св. Павел“ в 7.45 ч., където в 8.15 ще служат меса. В 9.30 ч. те ще влизат в Сикстинската капела, ще отслужат молитва, и ще гласуват. Около 12 часа те ще се връщат в „Света Марта“ и след като там обядват, в 16 часа ще се връщат в Сикстинската капела, където след кратка молитва ще продължава гласуването до около 19 часа.

 

 

В понеделник, 11 март, целият помощен персонал, необходим за работата на Конклава ще положи клетва за опазване на тайната, която ще бъде показана Ватиканската телевизия.

 

 

Тъй като всеки ден ще има две гласувания, едното сутринта и едното следобед, отец Ломбарди уточни, че димът, с който се известява дали има или няма избран папа, който излиза след изгарянето на изборните бюлетини, ще бъде произведен около 12.00 ч на обед за сутрешното гласуване и около 19.00 ч за вечерното, освен ако папата не бъде избран още след първите две гласувания. В този случай, димът ще бъде произведен по-рано.

 

 

Директорът на прес-офиса припомни и процедурата, при условие, че новият папа не бъде избран след първите четири дни от гласуването. В този случай на петия ден кардиналите ще вземат почивка, през който ще се молят, ще разговорят свободно и ще изслушват напътствията на по възрастен кардинал от Колегията на кардиналите. Следващите два дни ще бъдат посветени на гласуване, а третият ще бъде отново за почивка и молитва – като този ред ще се спазва до 34-то гласуване следобеда на 11-ия ден. Тогава в сила влиза Правило 75 на Апостолическата конституция „Universi Dominici Gregis“, допълнена от „Motu Proprio“, издадено от Бенедикт ХVІ, в което се казва: „Ако гласуването, определено от правила 72, 73 и 74 на гореспомената конституция не доведе до избор, следващия ден се посвещава на молитва, обмисляне и диалог, а на следващите гласувания, при спазване на правило 74 на конституцията, ще бъдат представени имената само на двамата кандидати, спечелили най-много гласове на предните гласувания. В сила остава изискването новият папа да бъде избран с мнозинство от 2/3 от присъстващите кардинали. На тези гласувания двамата кандидати няма да имат право да гласуват”. Това означава, че двамата кандидати, събрали най-много от гласовете, няма да имат правото да гласуват за себе си.

 

 

Отец Ломбарди допълни, че Комисията, оглавявана от Камерленга, натоварена със затварянето на вратите на Конклава и другите процедури при провеждането на Конклава, вече е била създадена. Тя е ръководена от кардинал кемерленга и в нея влизат заместника на Държавния секретар, коменданта на швейцарските гвардейци, членовете на Жандармерията и нотарии.

 

 

Накрая отец Ломбарди съобщи, че пръстенът на рибаря – който има две форми като пръстен и като печат, както и две марки, по-голяма и по-малка, както и основният печат на предходния понтификат вече са били унищожени. Следващия папа ще носи същия пръстен с образа на Петър, който хвърля мрежите във водата, но на него над основния образ ще бъде изписано името на новия папа.

 

 

 

Източник: Vatican Information Service