Католическа Църква

ОТЕЦ ЛОМБАРДИ: КАРДИНАЛИТЕ ОСЪЗНАВАТ СЕРИОЗНОСТТА НА ИЗБОРА НА НОВ ПАПА

На 9 март 2013 г. директорът на прес-офиса на Ватикана Федерико Ломбарди предостави на журналистите актуална информация за събитията в Генералната конгрегация, която се провеждаше до пристигането на всички кардинали в Рим и до началото на конклава обявено за 12 март 2013 г. Колегията на кардиналите провеждаше по две заседания на ден – едното сутринта, а друго – следобед.

 

 

Отец Ломбарди още в началото уведоми журналистите, че Колегията на кардиналите осъзнава сериозността и отговорността на предстоящия избори за нов римски папа, поради което за момента са се концентрирали върху дискусии по предизвикателствата, пред които е изправена днес Църквата.

 

 

В Генерална конгрегация участие са взимали по 152 кардинали. В Рим вече са пристигнали и 115-те кардинали избиратели, последният от които - кардинал Жан-Баптист Фам Мин Ман, Архиепископ на Тан-По Хо Ши Мин, Виетнам, е пристигнал на 7 март следобед.

 

 

Отец Ломбарди също така обясни, че трима кардинали, са избирани на всеки три дни за помощници на Кардинал – камерленга, посочени чрез жребий. На 7 март, например, от кардинал-епископите избран е бил Кардинал Бехара Бутрос Рай, маронитски патриарх на Антиохия; от кардинал-свещениците - Кардинал Лорен Монсенгво Пасиня, Архиепископ на Киншаса, Демократична Република Конго; а от кардинал-дяконите - Кардинал Веласио де Паолис, почетен президент на Префектурата за икономически въпроси на Ватикана.

 

 

В отговор на въпрос дали Колегията на кардиналите е приела съболезнователна телеграма по повод смъртта на Президента на Венецуела Уго Чавес, отец Ломарди уведоми, че текстът на телеграмата е бил прочетен от кардинал Анджело Содано и тя е била одобрена от кардиналите.

 

 

„Когато почине държавен глава”, обясни отец Ломбарди, „се изпраща съболезнователна телеграма от името на папата. А когато Ватиканският престол е вакантен, тя се изпраща от Колегията на кардиналите”

 

 

Профилът на бъдещия папа

 

Отец Ломбарди поясни, че заседанията изказвания са направили 16 кардинали. Първите три от тях са били посветени на финансовото и имотното състояние на Св. Престол. Изказвания са направили Кардинал Джузепе Версалди, президент на Префектурата за икономически въпроси на Св. Престол; Кардинал Доменико Калкано, президент на Администрацията за патримониума на Апостолическия престол, и Кардинал Джузепе Бертело, председател на Губернатурата на Държавата Ватикана.

 

 

„Те направиха кратки и сбити доклади по областите на своята компетентност, с оглед на това, че през юли трябва да бъде представен годишния доклад за финансовото състояние. Днес беше предоставена кратка информация с основните моменти в бъдещите доклади.”

 

 

Обсъдени са били и въпроси, свързани с икуменизма и с дейността на Църквата в областта на милосърдието. Всички дискутирани въпроси, уточни отец Ломбарди, са спомогнали за идентифицирането на характеристиките, на които трябва да отговаря бъдещият папа.
Пред медиите, разтревожени от решението на американските кардинали да не дават изявления пред медиите по време на Генералната конгрегация, отец Ломбарди обясни, че съгласно член на 12 от Апостолическата конституция Universi Dominici Gregis, одобрена от блажения папа Йоан Павел ІІ и регламентираща начина на избор на бъдещия папа, „кардиналите полагат клетва, с оглед запазване на тайната. Тази клетва е различна от тази, полагана по време на конклава”. Но решението да не се дават изявления пред медиите е взето с оглед запазване на закрития характер на институционалната атмосфера в колегията. „Така например, през 2005 г. докато Ватиканския престол беше вакантен, кардиналите с гласуване взеха решение да не дават интервюта след първата конгрегация.”

 

 

Отец Ломбарди завърши брифинга си като представи информация за подготовката на Сикстинската капела. Беше разпространено видео, на което бяха показани приготовленията в залата, както и монтирането на двете печки, в които ще бъдат изгаряни бюлетините след гласуванията и чрез които ще бъде оповестено дали има или няма избран папа.

 

 

Източник: www.zenit.org