Католическа Църква

ПАПАТА КЪМ КОЛЕГИЯТА НА КАРДИНАЛИТЕ: „ЩЕ БЪДА БЛИЗО ДО ВАС”

На 28 февруари 2013 г. в 11 часа папа Бенедикт ХVІ се срещна с Колегията на кардиналите, чийто декан Кардинал Анджело Содано се обърна към него с кратко прощално приветствие от името на всички присъстващи.

 

„Всички присъстващи днес в Рим кардинали се събират около вас днес, за да изразят още веднъж дълбоките си чувства и сърдечната си благодарност за безкористното ви свидетелство и апостолско служение, извършено от вас за доброто на Христова църква и на цялото човечество“.

 

Кардиналът припомни думите, с които миналата неделя в края на духовните упражнения папата се обърна към своите сътрудници от Римската курия, когато той каза: „Бих искал да благодаря на всички вас не само за тази седмица, но и за отминалите осем години, в които с умения, чувство, любов и вяра ми помахате да нося тежестта на св. Петровото служение”.

 

В отговор на тези думи кардиналът възкликна: „Обични и почитаеми Наследнико на Петър, ние сме тези, които трябва да благодарим за примера, който ни давахте през изминалите осем години от вашия понтификат. На 19 април 2005 г. вие станахте част от дългата редица от наследници на Апостол Петър и днес, на 28 февруари 2013 г., ще ни напуснете, в очакване управлението на лодката на Петър да бъде поета от други ръце. По този начин апостолското приемство, обещано от Бог на Неговата Църква, ще продължи докато гласът на ангела на Апокалипсиса не каже думите, с които ще бъде сложен краят на историята и на църквата, заедно с историята на света, и настъпването на новото небе и новата земя.
 
Да, Свети отче, знайте, че нашите сърца също изгаряха, когато ви следвахме през тези осем години.”

 

От своя страна папата се обърна със следните думи към кардиналите: „За мен също беше голяма радост да бъда заедно с вас през изминалите осем години в присъствието на Възкръсналия Бог. През тези осем години, изпълнени с вяра, ние преживяхме красиви мигове на лъчиста светлина от пътешествието на Църквата, както и мигове, в които облаците на небето се сгъстяваха. Опитахме се да служим на Христос и на Неговата църква с дълбока и голяма любов, която е душата на нашето служение. Раздавахме надежда, която ни е дарена от Христос, Който единствен може да освети пътя. Заедно трябва да благодарим на Бог, които ни позволява да израстваме като общност. Заедно трябва да го помолим да ви помогне да продължите да израствате в дълбоко единство, за да бъде колегията на кардиналите оркестър, в който различията, които са израз на универсалността на църквата, да носят винаги по-голямото единство и хармония.”

 

Папата продължи „Бих искал да ви напусна с една проста мисъл, която лежи на сърцето ми: една мисъл за Църквата и нейната тайна, която за всички нас е източникът и силата на живота. Ще се възползвам от един израз на Романо Гуардини, написана в същата година, когато Отците на Втория Ватикански събор одобриха конституцията Lumen Gentium. Тази мисъл е от неговата последна книга, която той ми посвети, поради което тези думи са ми още по-скъпи. Гуардини казва: Църквата не е институция, създадена и изградена от хората ..., тя е жива реалност, Която продължава да живее през времето. И като всички живи реалности тя се развива, променя ..., но в дълбочината си остава същата: защото ядрото й е Христос.

 

Същото ни говори и видяното вчера на площада: то ни показа, че Църквата е живо тяло, одухотворено от Св. Дух и е поддържана от силата на Бог. Тя е в света, но не е от света, тя е от Бог, от Христос и от Св. Духа. Ето това видяхме вчера. Което ми припомня едни други красиви и красноречиви думи на Гуардини: „Църквата се пробужда в душите.” Църквата живее, расте и се пробужда в душите, които, подобно на Дева Мария, прегръщат Словото Божие и го приемат като дело на Светия дух. Благодарение на Църквата, Тайнството на Въплъщението остава вечно. Христос продължава да пътува сред всички векове и пространства.

 

Скъпи братя, нека останем единни в тази тайна, единни в молитвата и единни в  Евхаристията, за да можем да служим на Църквата и на цялото човечество. Това е радост, която никой не може да ни отнеме.

 

Преди да ви поздравя лично бих искал да ви кажа, че ще продължа да бъда близо до вас в молитвата, особено през следващите дни, за да бъдете отворени за действието на Св. Дух при избора на нов папа. Нека Господ ни покаже какво желае. Сред вас, сред колегията на кардиналите, се намира и бъдещият папа, на когото днес обещавам безусловната си почит и послушание”.

 

Накрая на своето обръщение Бенедикт ХVІ поздрави всичките присъстващи 144 кардинали, както и другите служители на Римската курия, които бяха на срещата.

 


Източник: Vatican Information Service