Католическа Църква

БЕНЕДИКТ ХVІ ЩЕ НОСИ ТИТЛАТА „ПОЧЕТЕН РИМСКИ ПАПА” СЛЕД ОТТЕГЛЯНЕТО СИ

На 26 февруари 2013 г. отец Федерико Ломбарди, директор на прес-офиса на Ватикана, даде пресконференция, на която съобщи подробности по повод оттеглянето на папа Бенедикт ХVІ, като отговори включително и на въпроса за неговата титла.

 

„След като се оттегли, Светият отец ще носи титлата „Негово Светейшество, Бенедикт ХVІ, почетен папа”. Св. Отец ще носи обикновено бяло расо без моцета -  дългото до лакътя наметало, носено от папите. Отговаряйки на любопитството на журналистите, отец Ломбарди добави, че Светият отец ще носи обикновени кафяви обувки, които са му били подарени по време на Апостолическото му посещение в Леон, Мексико, през миналата година и няма да носи традиционните за папите червени обувки.

 

След последната аудиенция на папата на 27 февруари 2013 г., папата ще проведе среща с местни и чуждестранни официални лица. Сред тях ще бъдат президентите на Словакия и Бавария, както и принца на Андора.

 

През последния ден от своя понтификат, Светият отец ще има среща с кардиналите, които вече се намират в Рим за предстоящия конклав. Следобед на 28 февруари той ще се сбогува с Държавния секретар на Ватикана Тарчизио Бертоне и с декана на Колегията на кардиналите Анджело Содано, а след това с хеликоптер ще отпътува за Апостолическия дворец в Кастел Гандолфо. Там той ще бъде посрещнат от кардинал Джузепе Бертело и епископ Джузепе Шяка, съответно президент и генерален секретар на Управата на града-държава Ватикана, както и от представители на светските власти на Кастел Гандолфо.  После Светият отец ще поздрави вярващите от балкона на Апостолическият дворец.

 

В 20.00 часа, когато Ватиканския престол ще стане вакантен, швейцарските гвардейци, натоварени с охраната на римския папа, ще си тръгнат. За сигурността на бившия папа ще продължи да се грижи жандармерията на Ватикана.

 

Отец Ломбарди потвърди, че Бенедикт ХVІ няма да носи пръстена на рибаря, който ще смени с епископски пръстен. Унищожаването на пръстена и на печата от времето на понтификата на Бенедикт ХVІ е задача на кардинал – камерленга и неговите сътрудници.

 

След като престолът на Ватикана се оваканти, на 1 март кардинал Содано ще изпрати писма до всички кардинали, в които ще ги призове да се съберат за конклава. Събранието, добави отец Ломбарди, „ще започне най-вероятно следващата седмица”.

 

 

Източник: www.zenit.org

Снимка: iljournal.it