Католическа Църква

БЕНЕДИКТ ХVІ ЩЕ НАСЪРЧИ МИРА В КИПЪР

От Ватикана, 3 юни 2010 г.

По време на започващото днес в петък посещение в Кипър, Бенедикт ХVІ се надява да насърчи мира в Близкия изток, отбеляза говорителят на Ватикана, свещеникът йезуит Федерико Ломбарди. Директор на прес-службата на Ватикана, потвърди още пред журналисти тази седмица, че като символ на надеждата си за мир по време на церемониите по пристигането и отпътуването папата ще благослови маслинови клонки. Той добави, че в обявената предварително програма на посещението на папата не се очакват промени, въпреки инцидента от понеделник с „Флотилията на свободата за Газа”, която отпътува от международни води близо до Кипър.

 

Отец Ломбарди сподели: „Това са тъжни и тревожни за климата в региона събития, но не мисля, че те ще се отразят по някакъв начин на посещението. Отиваме в регион, изпълнен с много проблеми. Папата е наясно с това и нека да видим какво ще каже по този въпрос. Той със сигурност ще отправи балансирано, но ясно, послание за мир”.

 

В търсене на единство

Апостолическото посещение ще завърши в неделя с Меса, на която ще бъде представен “instrumentum laboris” (работния документ), изготвен за срещата на Синода на епископите за Близкия изток, която ще се проведе през октомври в Рим. Отец Ломбарди добави: „Това няма да бъде дълъг документ. Той се основава на „общите насоки” (lineamenta), допълнени от отговорите на участващите поместни църкви.

 

Посещението на Светия отец на острова, до който апостол Павел е направил своето първо апостолско пътуване, е в отговор на поканата на предстоятеля на Православната църква на Кипър Хризостом ІІ, радетел на християнското единство, който по време на посещението си при Бенедикт ХVІ във Ватикана през юни 2007 г. отбеляза: „Искаме да се съедините с нас”.

 

Веднага след пристигането си на международното летище Пафос за своето 16-то апостолическо пътуване, папата ще вземе участие в икуменическо служение в археологическата част на църквата Агия Кириаки Хрисополитиса.

 

По отношение на междуцърковния диалог отец Ломбарди отбеляза, че ръководителите на Православната църква изказват признателност за подкрепата, която те получават от Католическата църква пред международната общност за искането си да получат обратно църквите от северния район на острова, който се намира под турска окупация от 1974 г. Това искане все още не е удовлетворено.

 

Свещеникът потвърди: „Очакваме много добро посрещане както от страна на държавните институции, така и от страна на архиепископ Хризостом ІІ, силен и уважаван пастор. Не отдавам голяма важност на гласовете на тези митрополити, които отказват да вземат участие в посрещането на папата”, добави той. „Много пъти сме чували за съществуването на проблеми, но след това реалността е била по-различна”.

 

Някои лидери на Православната църква, начело с митрополита на Лимасол Атанасиос, се изказаха против идеята за диалог с Католическата църква, както и срещу предстоящата визита на папата. Миналата година няколко православни архиереи по света подписаха обръщение, в което се изказват против икуменическия диалог с Католическата или която и да било протестантска църква. „Тези протести не изразяват общото мнение на всички в Православна църква” каза отец Ломбарди. „Няма причина за тревога”.

 

Изграждане на мостове

 

Отец Ломбарди подчерта, че апостолическото пътуване има важно икуменическо значение, „като се имат предвид съществуващите много добри отношения между Православната църква на Кипър и Московската патриаршия”.

 

В православната архиепископия на Никозия папата ще посети иконната сбирка и жилището на архиепископ Макариос ІІІ, първият президент на Република Кипър след като страната получава независимост. Той е и архиепископът, по чието време през 1973 г. са установени и дипломатическите отношения между страната и Светия престол.

 

Отец Ломбарди отбеляза, че посещението също така има за цел да подкрепи неголямата католическа общност в Кипър, която съставлява 3% от общо 870 000 души население на острова (от които 78% са православни). Мюсюлманите са около 18% от населението на Кипър. Пред журналистите отец Ломбарди разкри, че „е възможно да бъде организирана и среща с местните мюсюлмани”, но посочи, че „това не е сигурно”.

 

Папата ще отседне в Апостолическата нунциатура в столицата Никозия, която се намира в контролирана от мисията на ООН зона, създадена през 1964 г., за да раздели кипърската гръцка и кипърската турска общности. Отец Ломбарди отбеляза, че затова в нунциатурата „сигурността на папата ще бъде поверена на войските от мисията на ООН”.


 

Източник: www.zenith.org