Католическа Църква

КОМЕНТАРА НА ДИРЕКТОРА НА ПРЕС-ОФИСА НА ВАТИКАНА ЗА ОТТЕГЛЯНЕТО

Директорът на прес-офисът на Ватикана Федерико Ломбарди направи следния коментар пред Радио Ватикана във връзка с оттеглянето на Бенедикт ХVІ:

 

 

„Сред основните причини за оттеглянето на папата, посочени от самия него, са обстоятелствата в съвременния свят – за разлика от миналото, днешните дни са особено трудни, както заради бързината на промените, така и заради събитията и проблемите, които възникват, чието решение се нуждае от голяма енергичност. Папата е почувствал, че тази енергия го напуска през последните месеци.
 

 

Фразата: „с пълно съзнание за сериозността на този акт, както и в пълна свобода” е многозначителна. Това е официална декларация, особено важна от юридическа гледна точка. В параграф 2 на правило 332 от Кодекса по канонично право, се казва: „Ако Римският понтиф се оттегли от своето служение, за да бъде това оттегляне валидно е необходимо то да е изказано свободно и в подходящ вид, но не е задължително то да бъде приемано от някого.” Основните моменти, следователно, са свободата и подходящото изразяване. Свободата беше декларирана пред консисторията, където папата публично изрази волята си.

 

 

Бенедикт ХVІ ще продължи да изпълнява пълноценно функциите и служението си до 28 февруари в 20.00 ч. След този час положението на Св. Престол от юридическа и канонична гледна точка ще бъде регулирано съгласно текстовете, описани в Кодекса за канонично право и Апостолическата конституция Universi Dominici Gregis на Йоан Павел ІІ, в които се описват правилата при вакантност на Апостолическия престол.

 

 

Директорът на Прес офиса на Ватикана обясни, че след 28 февруари Св. Отец „ще се премести в Кастел Гандолфо, а след като довърши вече започнатите дела, ще получи резиденция в бивш манастир във Ватикана. Процедурата по избор на новия папа ще започне на 1 март. Точната дата на конклава все още не е известна, но очевидно няма да се наложи да бъдат изчакани осемте дни за траур, които се спазват след смъртта на папата. Така след две седмици, през март, преди Великден, ще имаме нов папа. Бенедикт ХVІ няма да участва по никакъв начин в конклавът през март, както и в управлението на Католическата църква през междинния период докато престолът е вакантен. Апостолическата конституция не отрежда никаква роля за оттеглилият се папа”.

 

 

„Аз лично”, завърши говорителят, „приех декларацията за оттеглянето на папата с голямо възхищение, като признак за голяма смелост, за свобода на духа и загриженост на Св. Отец за отговорността на неговото служение. Бенедикт ХVІ ни даде свидетелство за голяма духовна свобода, за голяма мъдрост по отношение на управлението на Църквата в съвременния свят.”

 

 

Източник: Vatican Information Service