Католическа Църква

РЕАКЦИИ НА ОТТЕГЛЯНЕТО НА ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ

Изказване на Кардинал Анджело Содано, Доайен на Колегията на кардиналите, в отговор на заявлението на папа Бенедикт ХVІ, че се оттегля от Петровото служение:
 
 

 

„Изслушахме Вашите думи с чувство на загуба и дори с неверие. Разчитаме във Вашите думи силните чувства, които винаги сте изпитвали към Светата Божия Църква, към Църквата, която обичате толкова силно. Бих искал да изкажа, от името на този апостолски конклав, от името на колегията на кардиналите, и от името на всички Ваши сътрудници, чувството ни за голяма близост до Вас, каквото изпитвахме и през тези почти осем години от началото на вашия светъл понтификат. На 19 април 2005 г., ако си спомням точно, накрая на конклава попитах: „Приемате ли каноничния избор за Върховен понтиф?” Тогава Вие не се поколебахте, макар и силно развълнуван, да отговорите, че приемате, доверявайки се на Божията благодат и на майчинското застъпничество на Дева Мария, Майка на църквата. Както Мария е отговорила с „да”, така и Вашия светъл понтификат започна със съзнанието за приемствеността с Вашите 265 предшественици на Престола на Петър, с продължаването на тази приемственост, започнала преди две хиляди години от Апостол Петър, скромния рибар от Галилея, и достигнала до великите папи на миналото столетие от св. Пий Х до блажения Йоан Павел ІІ. 
 

 

Свети Отче, преди да дойде 28 февруари, денят, в който Вие отбелязахте, че искате да сложите думата „край” на вашето папско служение, изпълнено с толкова любов и смирение, преди да настъпи 28 февруари ние ще имаме възможност още по-добре да изразим нашите чувства. Това се отнася и за мнозинството пастири и вярващи по целия свят, както и за представителите на светската власт на много страни. През този месец ще имаме възможността да се радваме на Вашия пастирски глас – на Пепеляна сряда, в четвъртък на Римското свещенство, на неделните молитви Ангел Господен, както и по време на общите аудиенции в сряда. Но Вашата мисия не е завършила. Казахте, че винаги ще бъдете около нас с Вашето свидетелство и молитва. Както звездите винаги продължават да светят, така и звездата на Вашия понтификат ще продължи винаги да ни осветява. Ние сме близо до Вас, Свети Отче, и молим вашата благословия”.