Католическа Църква

МАЛТИЙСКИЯТ ОРДЕН ПРИ ПАПА БЕНЕДИКТ XVI - 900 ГОДИНИ ОТ ОФИЦИАЛНОТО ПРИЗНАВАНЕ ОТ ПАПА ПАСКАЛ II

На 9 февруари 2013г. в Рим бе отбелязана важна годишнина за суверенния орден на Малта. Точно преди деветстотин години папа Паскал II обнародва т.нар. „Тържествена превилегия”, която официално признава общността на хоспиталиерите на Свети Йоан от Йерусалим и ги поставя под закрилата на Апостолическия престол с правoто да избират свободно своите предстоятели. Благодарение на булата на папа Паскал II, запазен в националния архив на Малта, суверенният орден на Малта е бил и продължава да бъде светско-религиозен орден повече от деветстотин години.

 

 

През 2013г. иснтитуциите на суверенният орден на Малта, разположени на пет континента, ще отбележат тази специална годишнина. Най-значимата церемония се проведе на 9 февруари 2013г. в Рим в базиликата Св. Петър. Папа Бенедикт XVI се обърна към 4,500-те членове и доброволци пристигнали от целият свят. При  отслужването на Светата литургия от кардинал Тарчизо Бертоне, Държавен секретар на Светия Престол, присъстваха членове на италианското правителство, на Европейският съюз, десет кардинала от Римската курия и повече от 170 дипломатически представителства.

 

 

„Тържествената привилегия” е запомнена днес с встъпиталните думи на нейният текст „Pie Pоstulatio Voluntatis” и регулира нормативната основа на ордена на Свети Йоан от Йерусалим, познат днес като Суверенният военен хоспиталиерен орден на Свети Йоан от Йерусалим, Родос и Малта. Орденът е основан в Светата земя повече от половин век по-рано като монашеска общност грижеща се за бедните поклонници в болниците в Йерусалим. Благодарение на документа, хоспиталиерите на Свети Йоан стават светско религиозен орден. Този документ е от изключително институционално значение, тъй като с булата на папата се установява абсолютното право на ордена да осигури продължаването на своята мисия. Дава се  също и правото на ордена да избира наследник на своя първоосновател брат Жерар, без намесата на външни светски или религиозни органи.

 

 

С булата на папата, на следващите поколения, се дават напътствия съобразно ролята и важността на блажения Жерар и неговата святост. Биват подчертани важността на помощите, които се предоставят на поклониците и бедните в Йерусалим. Само няколко десетилетия след основаването на Ордена  се разширява списъка с болничните заведения във Франция и Италия. От своя страна кръга на на институциите създадени от брат Жерар не се ограничава само в пределите на латинскиото царство в Йерусалим, а започва да се разпрострянява и във вътрешността на Европа.

 

 

Според думите на седемдесет и деветият велик магистър Fra’ Matthew Festing: „Празнуването на деветстотин годишнината от провъзгласяването на „Pie Postulatio Voluntatis” е не само признание на нашето минало, но също така и перспектива за бъдещето. Сигурен съм че тържествена церемония ще засили не само чувството на  принадлежност към нашия Орден на всички членове и доброволци на ордена разпръснати из целият свят, но също и качеството и  интензивността на помощите, предоставяни под нашият знак в сто и двадесет държави. Подобни дарения са необходими днес, така както и преди хиляда години, за да облекчат духовните и физически страдания, да осигурят мир и справедливост и да задоволят неспирната нужда да се помага на нашите ближни”.

 

 

Суверенният военен хоспиталиерен орден на Св. Йоан от Йерусалим, Родос и Малта е основан в Йерусалим около 1050 г. като католически, религиозен орден. Мисията на Ордена се обобщава в мотото „Tuitio Fidei et Obsequium Pauperum” (Свидетелство на вярата и служба към бедните и болните).

 

 

Орденът на Малта има изградени институции на пет континента с общо 13 500 членове, 80 000 доброволци, подпомагани от 25 000 лекари, медицински сестри и помощен персонал. Поддържа болници, медицински и социални центрове, клиники за възрастни и за хора в неравностойно положение, центрове за хронично болни пациенти и доброволчески корпуси в повече от сто и двадесет държави. Малтийският орден винаги е на фронтовата линия при природни катастрофи, епидемии или въоражени конфликти. В близките години най-важните операции, в които взима активно участие са: в Косово и Македония, Индия, Южна и Източна Азия (след цунамито), Афганистан, Пакистан, Домениканската република, Конго, Северен Судан, Мианмар, Шри Ланка, Грузия и Хаити.

 

 

Суверенният орден на Малта поддържа двустранни дипломатически отношения с повече от сто държави и с Европейската комисия, с която разменя посланници. Има постоянни наблюдатели към Обединените нации в (Ню Йорк, Женева, Париж, Рим, Найоби, Банкок) и свои специализирани агенции и представители в най-големите международни организации. Орденът е неутрален, безпартиен и не преследва икономически или политически цели. Не зависи от никоя държава или правителство.

 

 

Главата на Ордена е Великият магистър Fra' Matthew Festing подпомаган от членовете на суверенният съвет. От 1834г. седалището на правителството на ордена на Малта е в Рим, където има собствени екстериториялни права.