Католическа Църква

ВСИЧКИ В „КАРИТАС” ДА БЪДЕМ ДОБРИ САМАРЯНИ ЗА НАШИЯ БЛИЖЕН

Обръщение на президента на „Каритас България” по повод 11 февруари 2013 – Световен ден на болните.

 

На 11 февруари 1858 г. в тогава малкото селце Лурд (Франция), край старата скала Масабиел, на едно малко момиченце на име Бернардет се явила Дева Мария. Света Богородица, Дева Мария от Лурд е застъпница на страдащите и надежда за болните. Лурд днес е едно от най-посещаваните места, където се е явявала Света Богородица.

 

През 1992 г., една година след получаването на диагнозата „болест на Паркинсон”, Блаженият папа Йоан Павел II предлага 11 февруари като Световен ден на болните. Тогава той, в Писмото за установяване на Световния ден на болните, призова всички нас да познаем в лицето на болния – Свещения Лик на Христос. Това е моментът, когато ние трябва да покажем нашата любов към ближния, в момент на изпитание. Целта на този ден е - както казва папата - да се повиши съпричастността на многобройния медицински персонал на католическите организации, на вярващите, на цялото гражданско общество към необходимостта от по-добри грижи за болните и немощните, така че да се облекчи тяхното страдание; да бъдат въвлечени енориите, християнските общности, религиозните семейства, работещи в пасторала като социални работници; да се наблегне и заложи на доброволчеството,  като призвание и мисия на всеки човек”.

 

Самият Папа Бенедикт XVI също ни приканва чрез своето послание за този ден, посветен на болните – да постъпим така, както Добрият самарянин е направил. Да помогнем на този, който е в нужда, на този, изоставения на пътя, когото всички прескачаха и не забелязваха, на Исус Изоставения. Папата продължава в посланието, приканвайки ни да увеличим милосърдната любов в нашите църковни общности. А милосърдната любов е „Каритас”.

 

Вече двадесет години ние в „Каритас” се грижим за хората в нужда. Безвъзмездно раздаваме милосърдие, точно като Добрия самарянин. Това е нашият начин да изразим любовта си към ближния. Чрез усмивка и топла дума, чрез изслушване и обгрижване. Нека да се помолим Бог да даде сила на нашите сътрудници, които се грижат за болните и слабите, за тези без утеха и надежда, за тези, които страдат.

 

Когато Света Богородица се явила на Бернадет, държала броеница в ръката – така я помни Бернардет, а чрез нея и целият свят. Нека нас ни помнят с ЛЮБОВТА. Да бъдем извор на любов към ближния – както изворът, който е бликнал в Лурд. Той тече за всички, без да различава религия, пол, националност, само с една цел: да лекува и помага. Така ще изпълним призванието на Папа Бенедикт XVI - да бъдем Добрия самарянин за другия, и нека не само в този месец обръщаме по-специално внимание на слабите и болните. Да не ги оставяме сами в това тяхно изпитание. И нека да поверим този XXI Световен ден на болните на застъпничеството на Света Богородица, за да придружава страдащите хора, нуждаещи се от утеха и силна надежда, както и да помага на всички, които са ангажирани в „Каритас”, за да станат добри самаряни за техните братя и сестри, които понасят болест и страдание.


 

Епископ Петко Христов
Президент на „Каритас България”