Католическа Църква

ИЗЯВЛЕНИЕ НА ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ ПРЕД КОНСИСТОРИЯТА НА 11 ФЕВРУАРИ 2013 Г.

По време на редовния публичен консисторий за канонизирането на някои блажени, състоял се в 11 часа днес сутринта в залата за консистории на Апостолическата палата във Ватикана, по време на молитвата на Шестия час, светият отец папа Бенедикт XVI  направи следното изявление пред присъстващите кардинали:

 

Скъпи братя,

свиках ви на този консисторий не само за трите канонизации, но и за да ви съобщя едно решение от изключителна важност за живота на Църквата. След като многократно изпитах съвестта си пред Бога,  стигнах до убеждението, че поради напреднала възраст силите ми са вече недостатъчни да изпълнявам по съответстващ начин Петровото служение. Съзнавам добре, че това служение, поради неговата дълбоко духовна природа, трябва да бъде изпълнявано не само чрез слово и дело, но също и чрез молитва и страдание. И все пак, в днешния свят, подвластен на бързи промени и разтърсван от проблеми с голяма важност за живота на вярата, за умелото ръководене на лодката на св. Петър и за възвестяване на Евангелието е нужна телесна и душевна енергия, а тя  през последните месеци намалява в мен дотам, че се налага да призная неспособността си пълноценно да изпълнявам възложеното ми служение. Затова, с пълно съзнание за сериозността на този акт, както и в пълна свобода, обявявам, че се отказвам от служението като епископ на Рим, наследник на св. Петър, поверено ми от кардиналите на 19 април 2005 г., така че от 20 ч. на 28 февруари 2013 г., Римският престол, престолът на св. Петър, ще бъде вакантен и компетентните лица ще трябва да свикат конклав за избор на нов върховен понтифик.

Скъпи братя, благодаря ви от цяло сърце за любовта  и труда, с които носихте заедно с мен бремето на моето служение и моля за прошка за всички мои недостатъци. Сега нека поверим Светата църква на грижите на нейния Върховен пастир, нашия Господ Исус Христос и да измолим от Неговата Пресвета майка Мария да подкрепи със своята майчинска благост отците кардинали в избора на нов върховен понтифик. Що се отнася до мен, то чрез живот, отдаден на молитва, и в бъдеще ще служа на Светата Божия Църква с цялото си сърце.

БЕНДИКТ XVI
 

 

От Ватикана, 1O февруари 2013 г.